Hlavní obsah

RECENZE: Bryan Adams pálil z těžkých kusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský zpěvák a hudebník Bryan Adams je jeden z těch, kteří si mohou dovolit vyrazit na více než dvouleté turné a poskládat dvouapůlhodinový program výhradně z neoddiskutovatelných hitů své bohaté kariéry. Předvedl to v sobotu v pražské O2 areně.

Foto: Petr Horník, Právo

Bryan Adams na archivním snímku. V sobotu se nechal fotit jen vybranými partnerskými médii.

Článek

Pravda, něco podobného nabízel už před mnoha měsíci Sting na svém turné My Songs a našlo by se ještě pár takových osobností, ale mnoho jich není. Adams v zaplněné hale, lidově řečeno, od počátku až do konce pálil z těžkých kusů a publikum písně různého data narození, které mají už trvalé bydliště v áčkových rotacích světových rádií, přijímalo s nadšením a vděčně pěvecky spolupracovalo.

Nešlo jen o komerčně veleúspěšné balady, které zaručeně orosí oči dam a dívek jakéhokoli data narození, leč pro rockovější publikum balancují na hranici popového kýče. Ani bytostný rocker ovšem nedokáže ohrnout nos nad říznými rockovými vypalovačkami se silnými nosnými melodiemi, které jako by ho přímo nutily zaklonit hlavu a nechat si čechrat vlasy kanadským letním větrem.

Přidejme ještě trochu rockabilly, rock´n´rollu i elektrického blues, to vše zabaleno do velmi kvalitního zvuku, a máme tu koncert Bryana Adamse.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bryan Adams na archivním snímku.

Zahájilo ho verbální intro s až biblickou nadsázkou a ostrý start v podobě písně Kick Ass. Už první vteřiny daly jasně na srozuměnou, že Adamsova kapela hraje skvěle s neuvěřitelným švihem a zejména kytarista Keith Scott je mistrem svého nástroje.

Pak se rozběhla dlouhatánská řada hitů, když zněly Can’t Stop This Thing We Started, Somebody či 18 til I Die.

Pochopitelně nechyběly ani Summer of ’69 nebo (Everything I Do) I Do It for You. Kapela se rozloučila písní Let’s Make a Night to Remember, po níž se zpěvák vrátil k několika přídavkům jen s akustickou kytarou a foukací harmonikou. V nich došlo i na All For Love a po nepatetickém osobním vánočním přání závěrečnou Christmas Time.

Čtyřiašedesátiletý Bryan Adams (mimochodem ve skvělé kondici) sice připomněl i své aktuální album So Happy It Hurts a nafukovací model auťáku se prolétl nad publikem, jednoznačně však vsadil na jistotu svých hitů, což byla volba dobrá a vítaná.

Bryan Adams
O2 arena, Praha, 16. prosince 2023

Hodnocení: 95%

Sting přijede do Plzně

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám