Hlavní obsah

RECENZE: Autoboti a monstra na pokraji vyhynutí. Transformers už jsou divácky ohroženým druhem

Oživlé hračkářství, které měl dlouhá léta pod režijní taktovkou filmař Michael Bay, dosáhlo zlomového bodu. Sedmé pokračování Transformers připomíná poslední tažení. Filmová série si efektně získala publikum před dlouhými šestnácti lety a nyní se stagnující přiblížila k podtitulu svého čtvrtého dílu. Zánik totiž reálně hrozí nejen mechanickým hrdinům.

Trailer k filmu Transformers: Probuzení monster Video: CinemArt

 
Článek

Nejnovější příběh v režii Stevena Capla jr. k zavedeným Autobotům připojuje původ jejich zvířecích příbuzných Maximalů a spolu s tradiční „lidskou posádkou“ hraje jen a jen na efekt.

Architekturu nejnovějšího pokračování opírá o dávné spojenectví a tradičního ničitele světů, kterého je třeba zastavit. O moc víc však robotická dvouhodinovka nenabízí.

A to i proto, že uplynulo šest let od doby, co franšízu v pozici režiséra opustil její tvůrčí otec, již zmíněný Michael Bay. Ten v kabátě nablýskaných efektů a pompézních výbuchů dokázal dát průměrnému vyprávění šťávu, po několika pokračováních však koučuje Transformery pouze jako producent. Jako by snad tušil, že mluvící auta už sebelepší servis nezachrání.

Foto: CinemArt

Ukázka z filmu Transformers: Probuzení monster

Technická stránka je stále primárním tahákem, a ačkoliv se během přípravy snímku psalo o tom, že proklamované efekty patří do starého železa, ve výsledném střihu je přece jen vidět, že si od upoutávek tvůrci s karosérií hrdinů ještě pohráli.

Film je tak vizuálně uspokojivý, i když nelze říct, že by dosahoval standardu, který nabízejí blockbustery z dílen komiksových sourozenců.

Obsazení je s respektem k Anthonymu Ramosovi a Dominique Fishback nepodstatné. Scénář staví všechny živé postavy do role kulis a prakticky je mění ve stroje na odříkávání replik. Teoreticky by snímek vylepšila účast větší hvězdy (v minulosti to fungovalo například s Markem Wahlbergem, Hailee Steinfeld nebo dokonce Anthonym Hopkinsem), její absence ale jen potvrzuje, že Transformers zkrátka nejsou žhavé zboží.

Foto: CinemArt

Ukázka z filmu Transformers: Probuzení monster

Nějakým zázrakem ale šestice předchůdců vydělala dostatek peněz, aby se kolovrátek ze šroubků a převodovek točil dál. Nejednou se série dostala i přes magickou miliardu dolarů, a tak se Bayova výrobní linka prozatím vyplácí nehledě na kvalitu.

Pokud Probuzení monster vezme pokladny útokem i přes konkurenci animovaného Spider-Mana, Rychle a zběsile nebo týden vzdáleného komiksového Flashe, potom má zřejmě opakující se boj o přežití naději.

Z naleštěných kapot či akcí našlapaného finále je ale s veškerým úsilím vidět jen ekonomický potenciál. A na ten přece diváci do kina nechodí.

Foto: CinemArt

Ukázka z filmu Transformers: Probuzení monster

Filmu se navíc nedaří nacházet cílovou skupinu. Svým pojetím funguje spíš jako pohádka pro dospívající, která však vzhledem k plechovému násilí či dvojsmyslům zůstala někde na půl cesty. Na velkofilmy odkojené a dospělé fajnšmekry však nebudou Autoboti působit vůbec.

Pokud srovnáme Transformers s nedávnou premiérou dalšího nekonečného seriálu o autech, pak v duelu s Torettovou rodinou a šílenými kaskadérskými kousky v exotických destinacích hrají druhé housle. Jestli ono vzhledem k ceně vstupenek za 3D projekci nebude lepší vzít své náctileté výrostky spíš na autodrom než na Bayovy mluvící angličáky.

Foto: CinemArt

Ukázka z filmu Transformers: Probuzení monster

Transformers: Probuzení monster
USA 2023, 127 min. Režie: Steven Caple Jr., hrají: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Velez, Dean Scott Vazquez, Sarah Stiles, Leni Parker, Aidan Devine, Ron Perlman, Peter Cullen a další
Hodnocení: 55 %

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám