Hlavní obsah

Ray Bradbury se dožívá pětaosmdesáti let

Právo, František Cinger

Známý spisovatel sci-fi, autor knih Marťanská kronika a 451 stupňů Fahrenheita, Ray Bradbury se se v pondělí dožívá 85 let. Sci-fi ovlivnil stejnou měrou jako A. C. Clarke nebo Isaac Asimov, jeho záběr byl však širší, psal i horory a detektivně laděné příběhy plné tajuplné atmosféry.

Článek

Autor Marťanské kroniky (1950), s příběhy v drtivé většině promítnutými na kolonizovanou planetu Mars, soudí, že až se člověk dostane na tuto planetu, bude to příležitost, jak s odstupem přehodnotit problémy našeho světa a začít znovu.

Před dvěma roky dokonce vyslovil přání, aby byl po smrti zpopelněn a jeho popel převezen na Mars. "Věříme tomu, že je dnes Mars prázdný, a až se na něj dostaneme, zbavíme se všech konfliktů, válek a předsudků, jako když lidé přijeli z Evropy do Ameriky," uvedl autor věřící v budoucnost lidstva, jemuž ovšem nechybí realitsický pohled.

Nejproslulejší je román 451 stupňů Fahrenheita (1957), orwellovská antiutopie o nepříliš vzdálené budoucnosti, kde se četba knih a nezávislé myšlení přísně trestají. 451 stupňů Fahrenheita je totiž teplota, při níž hoří papír, o což se svými zapalovači a kerosenovými stříkačkami starají požárníci. Ve své době byla vnímána jako kritika komunistické totality a má nadčasový význam.

Bradbury psal od dětství

Ray Douglas Bradbury, který se narodil 22. srpna 1920 v městečku Waunegan ve státě Illinois. Bradburyho matka Esther Mobergová byla švédského původu a dbala na to, aby syn nebyl ochuzen o základy evropské kultury. Byla obdivovatelkou filmového umění a své nadšení přenesla i na něho. Ten svůj zájem rozšířil o divadlo, cirkusy, kouzelnická představení a komiksy (to byl také zdroj inspirace pro jeho povídky).

Ve třinácti letech se s rodinou přestěhovali do Tucsonu v Arizoně. Jeho otec ale brzy přišel o práci, a tak pokračovali dál, do Los Angeles. Tam autor žije dodnes. Na tamní střední škole navštěvoval dramatický kroužek a přispíval do školních časopisů. Vzdělání ukončil v osmnácti letech a rozhodl se pro spisovatelskou dráhu.

Několik let se živil jako kamelot a jeho první povídky vyšly v časopise Weird Tales začátkem čtyřicátých let. V roce 1947 se oženil s Margueritou, se kterou se seznámil v knihkupectví a nakladatelství. V témže roce vydal debutovou sbírku Dark Carnival (Temný karneval).

Marťanská kronika z něj udělala hvězdu první velikosti. Od padesátých let jeho díla inspirovala filmové tvůrce a patří ke klasice svého žánru.

Anketa

Znáte knihy Raye Bradburyho?
Ano, velmi dobře
61,2 %
Ano, ale jen pár
25,9 %
Ne
12,9 %
Celkem hlasovalo 170 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám