Hlavní obsah

Rapující básník Lipo vypráví ve znepokojivé novince příběhy lidí, na které Bůh zapomenul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V singlu Bůh na nás zapomenul otevírá liberecký hudebník Lipo často opomíjené téma. Poukazuje na osudy lidí žijících na periferii, kteří mnohdy ztratili víru ve spravedlivou společnost. Dotýká se ale i dalších palčivých fenoménů doby. Tísnivou atmosféru novinky z Lipovy chystané čtvrté sólové desky dokresluje syrový černobílý videoklip. Na Novinkách.cz má premiéru.

Lipo v klipu k písni Bůh na nás zapomenul.Video: archiv umělce

 
Článek

Interpret, jehož tvorba má kořeny v rapu, ale postupem času se vyvíjela do muzikálnější podoby, se definitivně odklonil od samplované hudby. Píseň Bůh na nás zapomenul nahrál se svou kapelou, kterou už stihl zapojit i do živého vystupování. Elektrické kytary se v něm potkávají s banjem, zvuky violoncella se snoubí s rapovým beatem.

Text nutí k zamyšlení a relativizuje hodnoty naší společnosti. „K čemu je pravda, když není co do huby, k čemu je ideál, ať si mě pomluví. To je ten svět, co chtěj mladý chránit, žádný díky při odchodu z brány,“ snaží se autor porozumět pocitům oněch „bohem zapomenutých“.

Jde o lidi, kteří nabyli dojmu, že s nimi už nikdo nepočítá, a tak jim nezbývá než stavět si vzdušné zámky. Mohou jimi být nikdy nesplněné předvolební sliby politiků nebo čekání na zázračnou spásu, třeba v podobě výhry v loterii, která ale obvykle nepřijde.

Videoklip se natáčel v opuštěné lokalitě na severu Čech a kromě Lipa se v něm objevuje také celá jeho koncertní kapela. „Na první pohled slepých míst na mapě, kde se lidé každý den perou se svým osudem, je v celé republice mnoho. Zaniklá sudetská obec Jabloneček u Ralska a její okolí jsou však v tomto ohledu jedinečné,“ vysvětluje autor volbu tohoto místa.

„Kdysi živá ves se stovkami obyvatel poznamenaná poválečným odsunem německy mluvícího obyvatelstva, následnou přeměnou na vojenský prostor i faktem, že po okupaci sovětskými vojsky zde byla zbudována raketová základna, na mě silně zapůsobila. Vede do ní jediná rozbitá cesta skrz semknuté údolí a najdete zde dnes pouze torzo staré německé školy a pár prázdných chatek,“ přibližuje.

Skladba Bůh na nás zapomenul je po biblickým příběhem inspirovaném poetickém singlu Salome a rádiovém hitu Jednou jsem slíbil se skupinou Kryštof třetí ochutnávkou z Lipovy připravované čtvrté studiovky. Tematicky patří k těm náročnějším, přesto naznačuje, jaký tvůrčí přístup v nových skladbách zvolil.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám