Hlavní obsah

Prvního Hobita uvidíme na Vánoce 2012, druhého v prosinci 2013

Novinky, Stanislav Dvořák

Dlouho očekávané tolkienovské velkofilmy o Hobitovi už mají oficiální datum premiéry. První díl půjde do kin v prosinci 2012, druhý v prosinci 2013.

Článek

Oznámeny byly také oficiální názvy obou filmů: The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: nečekaná cesta) a The Hobbit: There and Back Again (Hobit: tam a zase zpátky).

Natáčení na Novém Zélandu provázela téměř nekonečná série problémů, do kterých se zapojila i tamní vláda. Nejdřív se nevědělo, jestli studio bude mít peníze na natáčení, pak se měnil režisér a vypukla i stávka kvůli platům pro novozélandské pracovníky. Představitel Bilba Martin Freeman smutně zažertoval, že jsou "připraveni točit hned v roce 2015".

Ve filmu se objeví Cate Blanchettová (Galadriel), Elijah Wood (Frodo) nebo Ian McKellen (Gandalf). Spoustu práce měli i výtvarníci a designéři Dan Hennah, Alan Lee a John Howe. Hudbu složil Howard Shore.

Hobit je tak obrovskou investicí, že dokonce zahýbal s kurzem novozélandské měny. Odhaduje se, že celkově do země přinese asi jednu miliardu amerických dolarů a tamní vláda poskytla Hollywoodu pobídky a slevy na daních v hodnotě 100 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám