Hlavní obsah

První galerie v dějinách umění na obraze Konrada Witze

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Uměleckého muzea ve švýcarské Basileji se po mnoha stoletích vrátily deskové obrazy, které tu ve 40. letech 15. století vytvořil Konrad Witz, jeden z géniů severské renesance. Na jednom z nich najdeme i kuriozitu: vyobrazení prodejní galerie – krámku s výtvarnými díly, která byla volně na ulici nabízena k prodeji. Witz byl vůbec první, kdo něco takového v dějinách umění namaloval!

Foto: Archiv, Právo

Jako vůbec první v dějinách umění namaloval Konrad Witz i prodejní galerii. (výřez)

Článek

Detail s „galerií“ je v pozadí obrazu sv. Kateřiny a sv. Magdaleny, který se dnes nachází v muzeu ve Štrasburku. Při velkém zvětšení je patrné, že jde o dvoupatrový dům a v přízemí vedle dveří je výkladní prostor, kde jsou vystaveny dvě gotické sošky a obraz připomínající Witzova díla. Možná to je přímo umělcova nemovitost – podobný dům malíř vlastnil v Basileji.

O zákazníky nebyla nouze. Za Witzova života se v Basileji konal velký církevní koncil, takže z celé Evropy sem dorazilo značné množství potenciálních zákazníků. Někteří pocházeli i z Čech.

První z malířů, který zachytil horskou krajinu

Witz byl také jeden z prvních malířů, který zachytil na obraze monumentální panorama horské krajiny, jež nebylo vymyšlené, ale přesně odpozorované z reality.

Foto: Archiv, Právo

Jako vůbec první v dějinách umění namaloval Konrad Witz i prodejní galerii.

Smrt Konrada Witze zřejmě zastihla předčasně. Zemřel asi v roce 1446 poměrně velmi mladý a poručníkem jeho pěti dětí se stal malíř Hans Witz, Konradův otec. Výstava téměř 90 obrazů, která potěší každého milovníka renesance, je k vidění do 3. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Galerie Mánes se otevře Prague Photo Festivalu

Dvě stě třicet autorů bude od 5. do 10. dubna prezentovat své fotografie v pražské Výstavní síni Mánes v rámci čtvrtého ročníku Prague Photo Festivalu 2011....

Výběr článků

Načítám