Hlavní obsah

Lidé se naposledy loučili se Zdenou Hadrbolcovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve velké obřadní síni v pražských Strašnicích proběhlo poslední rozloučení s herečkou, scenáristkou a překladatelkou Zdenou Hadrbolcovou. Rozloučit se s ní přišli kolegové, přátelé i veřejnost. Oblíbená umělkyně zemřela po delší nemoci minulý týden ve věku 86 let.

Živě: Poslední rozloučení se Zdenou HadrbolcovouVideo: Novinky

 
Článek

Poklonit se herečce přišly například její kolegyně Jiřina Bohdalová, Dana Batulková, Ljuba Krbová nebo Libuše Švormová. Ta před obřadem řekla, že je jí velice líto, že mizí kamarádi. „Byla to skvělá herečka,“ dodala.

Podle Ljuby Krbové byla Hadrbolcová vzor herečky, která až do konce své kariéry byla otevřená všemu „i extravagantním příležitostem“.

„Byla to velice laskavá a inteligentní žena a skvělá herečka, která pro mě byla obrovskou inspirací,“ řekl herec Jiří Štrébl. Ondřej Pavelka bude podle svých slov na Zdenu Hadrbolcovou vzpomínat s láskou.

Zemřela Zdena Hadrbolcová

Stalo se

„Každý tady má vyměřený čas, ona ho strávila dobře a zůstává nám po ní vzpomínka,“ uvedl Ivan Vyskočil. Rozloučit se přišli také David Prachař nebo scenárista Petr Kolečko.

Foto: archiv TV Nova

Návštěvní hodiny (1986) – za otcem (R. Hrušínský) chodí do nemocnice jeho děti – dcera (Z. Hadrbolcová), Karel i nejmladší Honza (M. Stropnický).

„Její kultivované herectví, spojující v sobě vysokou inteligenci, energičnost projevu a hluboký cit, často využíval také film a televize. Z více než stovky rolí, které ztvárnila před kamerou, připomeňme třeba výrazné postavy z mnoha televizních seriálů, mimo jiné Létající Čestmír, Povídky malostranské, My všichni školou povinní, Ulice, ale především její filmové maminky – ze snímků Přijela k nám pouť, Páni kluci, Návrat idiota nebo František je děvkař,“ uvedla v prohlášení Herecká asociace.

Jednou z jejích nejznámějších rolí byla Adamova maminka z Kachyňova filmu Už zase skáču přes kaluže.

„Chvíle, kdy si veze synka z nemocnice domů a utišuje ho prostou lidovou písničkou, je možná právě tím nejsilnějším obrazem, kterým bude Zdena Hadrbolcová žít v naší paměti dál,“ stojí dále v dokumentu.

Hvězda Ulice

Televizní diváci si ji v posledních letech spojovali hlavně s rolí pekařky Růži v nekonečném seriálu Ulice. V projektu byla od samého začátku, tedy od roku 2005. 

Charakter své role si herečka sama lehce upravila, takže této dlouholeté parťačce Vilmy Nyklové nechyběl humor a optimismus ani v těžkých chvílích.

Foto: Robert Rohál

Zdena Hadrbolcová jako Růža v televizním seriálu Ulice.

Naposledy ale Ulici natáčela před třemi lety, od té doby se v seriálu o její postavě jen mluvilo. Hrát v něm přestala právě ze zdravotních důvodů.

Nikdy se netajila tím, že práce - jejímž těžištěm bylo hlavně divadlo - je pro ni smyslem života a že netouží po vlastních potomcích, které také neměla.

Zdena Hadrbolcová (13. červenec 1937–20. listopad 2023)

  • Narodila se 13. července 1937 v Praze. Vystudovala francouzské gymnázium, chtěla být novinářkou. Po maturitě se však přihlásila na DAMU na obor režie. Nakonec v roce 1959 absolvovala herectví ve slavném ročníku prof. Vlasty Fabianové, kde mezi její spolužáky patřili např. Nina Divíšková, Libuše Švormová, Jan Tříska nebo Jan Kačer.
  • Do angažmá nastoupila do Divadla S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Strávila tam 30 let a odehrála desítky rolí, mj. Drahunku v československé premiéře Kdo se bojí Virginie Woolfové, Vančurovu Josefínu, Mariannu v Povídkách z Vídeňského lesa nebo Lucettu v Takové ženské na krku.
  • V 70. a 80. letech souběžně působila v avantgardním Divadle na okraji.
  • V letech 1991 až 1993 hrála v Činoherním klubu, další sezony v Divadle Komedie za šéfování Michala Dočekala. Poté se stala členkou Divadla Na zábradlí v legendární Léblově éře. Hrála v jeho čechovovských režiích a také v kultovní Pitínského inscenaci Ritter, Dene, Voss. Po Léblově smrti odešla do Rokoka za Zdeňkem Potužilem.
  • Milovaly ji i filmové a televizní kamery. Zahrála si v desítkách filmů a seriálů. Režiséři ji často obsazovali do rolí tetiček a maminek.
  • Zásadní pro ni byla spolupráce s filmovým a divadelním režisérem Evaldem Schormem.
  • Zemřela 20. listopadu v Praze.

Zemřel herec Jiří Dušek

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám