Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně v pondělí nad ránem zemřel herec Jiří Dušek, bylo mu 99 let. Svou kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a komponování hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Dušek na snímku z roku 2019. Většinu svého života spojil s brněnským Divadlem bratří Mrštíků (dnes Městské divadlo Brno).

Článek

Dušek byl nejstarším československým hercem. Žil v domově pro seniory v Brně-Bystrci a naposledy jej diváci spatřili na plátně minulý čtvrtek v kinokavárně v Brně-Černých Polích. Ze záznamu tam vesele promlouval k divákům, kteří se přišli podívat na ojedinělou projekci slavného westernu Sedm statečných. Promítala se jeho verze s prvním českým dabingem, který vznikl v roce 1968 v Brně. Nyní se využívá pozdější dabing vytvořený v roce 2006.

Dušek v Sedmi statečných namluvil roli Harryho Lucka (herec Brad Dexter) z týmu pistolníka Chrise, který přijel do Mexika ochránit venkovany před bandou bandity Calvery. Herec byl na projekci pozván, ale s ohledem na jeho vysoký věk s ním místo toho jeho vnuk Jiří Duchoň nahrál alespoň na videopozdrav a krátký rozhovor, v němž se k této roli hrdě hlásil.

Úmrtí herce zarmoutilo ředitele brněnské hvězdárny Jiřího Duška, který teprve minulý čtvrtek zjistil, že jeho herecký jmenovec hrál v legendárním westernu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Naposledy spatřili diváci Jiřího Duška na projekci Sedmi statečných minulý čtvrtek v kinokavárně v Brně-Černých Polích

„Měl jsem z toho obrovskou radost, protože Sedm statečných je pro mě kultovní záležitost, i když pro mě je největším sympaťákem padouch Calvera. Dokonce jsem chtěl přijít panu Duškovi k jeho blížící se stovce poblahopřát, ale to už bohužel nestihneme,“ uvedl ředitel hvězdárny.

Téměř pět set televizních a filmových rolí

Dušek se narodil 14. února 1924 jako Jiří Deutsch v Cholině na Olomoucku v rodině pravoslavného kněze. Za druhé světové války byl nuceně nasazený, zatímco jeho otce nacisté věznili v koncentračním táboře Buchenwald.

Po válce si rodina změnila jméno z Deutschových na Čechovi. Mladý herec ale nakonec raději sáhl po příjmení své matky, která byla za svobodna Dušková.

V Divadle bratří Mrštíků Dušek ztvárnil téměř tři stovky rolí. S divadlem skončil v roce 1990. Prý si nepřál, aby jej „z jeviště vynášeli nohama napřed“. Ve stáří se podle vnuka věnoval poslechu vážné hudby, četbě, zahradě a rodině.

Zemřela Zdena Hadrbolcová

Stalo se

V roce 2014, spolu se Svetlanou Janotovou a Bolkem Polívkou, otiskl své dlaně do chodníku slávy před budovou Městského divadla.

Česko-Slovenská filmová databáze u jména Jiří Dušek eviduje několik desítek filmů, seriálů a dokumentů. Seznam je podle rodiny neúplný, na obrazovce či filmovém plátně se Dušek objevil ve 499 rolích. Například v triptychu Via Lucis z roku 1992 ztvárnil hlavní roli Jana Amose Komenského.

V rozhlase Dušek účinkoval nejen jako herec v inscenacích, ale také jako hudební režisér a skladatel scénické hudby.

Věnoval se rovněž pedagogické činnosti a významný otisk zanechal v dabingu. V roce 2009 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Zemřel herec Milan Duchek

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám