Hlavní obsah

Nové Případy 1. oddělení, genderový Hřebejk i čtyři komedie od Vejdělka

Česká televize prozradila, čím chce letos zaujmout diváky. Nové seriály a filmy jsou často detektivní, ale značná část spadá i do komediálního žánru.

Foto: Česká televize

Jiří Havelka a Petra Hřebíčková (Pozadí událostí)

Článek

Velmi oblíbené Případy 1. oddělení se na obrazovku vrátí po šesti letech.

„Byli jsme si skoro jistí, že další řada Případů už nebude. Vyčerpali jsme zajímavé případy i policejní témata. Škrtnutím sirky byl náhlý odchod Pepy Mareše od policie. Proč to Pepa položil? Až při hledání příčin mi začalo docházet, že zajímavá profesní témata roky ležela na chodníku před krajským policejním ředitelstvím v kongresovce, jen jsem je neviděl,“ vzpomíná scenárista seriálu Jan Malinda.

Foto: Česká televize

Ondřej Vetchý jako major Kozák

Připojí se několik nových postav, ale ostřílení detektivové v čele s Ondřejem Vetchým zůstávají. Případy se budou více týkat nových technologií. Seriál natočili podle scénáře Jana Malindy a Josefa Mareše režiséři Peter Bebjak a Michal Blaško.

Komedie o genderovém vzorci

Za sérií Pozadí událostí stojí Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk.

Hrdinové Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou intelektuálové, oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci a prožívají krizi. Do funkce děkanky filozofické fakulty mezitím nastoupí ambiciózní feministka Klusová (Jitka Čvančarová), která všude vidí sexismus, a na akademické půdě dojde k údajně sexuálně motivované vraždě studentky.

„Myslím, že je to vlastně taková psychologická komedie o mužích a ženách a proměňujícím se genderovém vzorci, měnícím se statusu mužství a ženství. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Ženské postavy jsou dominantní a myslím, že jsou v naší minisérii silnější než muži,“ tvrdí Jan Hřebejk.

Zločin na hranicích vznikl ve spolupráci s rakouskou televizí ORF. Česko-rakouský je jeho příběh, lokace i obsazení. Vedle rakouských herců si ve filmu zahrál Martin Pechlát, Denis Šafařík či Robert Mikluš.

Foto: Česká televize

Z komedie Jiřího Vejdělka Bezva zuby na zásnuby. Anna Fialová, Jiří Langmajer, Simona Stašová a Miroslav Hanuš.

„Po úspěšné spolupráci na výpravné minisérii Marie Terezie jsme se s kolegy z rakouské veřejnoprávní ORF domluvili na oboustranném zájmu pokračovat ve společných projektech v oblasti televizní dramatiky. Zločin na hranicích je první z nich a v jednání jsou i další,“ sdělil ředitel Vývoje a nových médií ČT Jan Maxa.

Hned čtyři komedie točil pro televizi Jiří Vejdělek podle scénáře Marka Epsteina. Jejich hrdiny skolí různé choroby.

„Jde o mou první práci přímo pro Českou televizi. V tom, zda jde film do kina, nebo rovnou na obrazovku, však nedělám rozdíl. Vždy, když jde o komediální žánr, to musí být natočeno zcela precizně a působit to dojmem, že na tom vůbec nic není,“ dodal Vejdělek, který do svých snímků obsadil například Jiřího Langmajera, Elišku Balzerovou, Annu Fialovou, Annu Polívkovou či Hynka Čermáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám