Hlavní obsah

Příběh o lásce a palačinkách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Se zajímavým debutem Pavla Torcha přichází na předvánoční trh nakladatelství Argo. Poněkud tajemný název Zvláštní význam palačinek skrývá příběh mladého redaktora, který bojuje s chorobnou koktavostí, vychytralým otcem a věčně nespokojenou přítelkyní.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu k jubilejnímu koncertu

Článek

Kniha retrospektivně rozvíjí příběh rozhlasového redaktora, který se snaží přežít různé pohromy, podobně jako jeho kolegové. V líčení veřejnoprávního rádia je Torch autentický a poměrně vtipný - dobrá je zejména postava lehce šíleného, nábožensky založeného šéfredaktora, který chce odvysílat celou bibli. Redaktoři k tomu přistoupí stejně "nadšeně" jako za komunismu, kdy všechny pořady musely obsahovat "optimistický závěr a nějakou vojenskou techniku". 

Zajímavá je i metonymie s chvostíky, kteří jsou "v řadě aspektů podobní lidem". Peripetie s přítelkyní Petrou se chytře prolínají s detaily ze života samečků, kteří stavějí hnízda a samičky je vždycky rozmetají, aby se opět stavěli další a další.

Trochu neorganicky působí jen pasáže, kde se autor vyrovnává s tatínkem-emigrantem. Ten přivádí do knihy odkazy k historii a židovství, které z textu vyčnívají.

Torchův krátký prozaický debut se dá přečíst za jedno odpoledne a je to příjemně strávený čas - zkrátka taková malá literární palačinka.

Pavel Torch: Zvláštní význam palačinek, Argo 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám