Hlavní obsah

Prezident Klaus zahájil v NewYorku výstavu české gotiky

– NEW YORK

V potemnělé komnaty středověkých hradů či chrámové lodě katedrál se na čtvrt roku změnilo několik sálů newyorského Metropolitního muzea. Lomený oblouk místo vchodu a královský purpur na stěnách dotvářejí atmosféru, v níž se návštěvníkům představují gotické skvosty spojené s dobou panování Lucemburků v Čechách.

Článek

"Česká gotika z lucemburského období je věcí, na kterou můžeme být pyšní," soudí prezident Václav Klaus, který v noci na středu v Metropolitním muzeu zahájil unikátní výstavu gotického umění doby vlády císaře Karla IV. a jeho synů Václava IV. a Zikmunda.

"Není tolik míst na světě, která by umožnila, abychom tuto věc co největšímu počtu lidí ve světě ukázali. Věřím, že to bude výstava úspěšná," dodal.

Je to první výstava českého umění v Metropolitním muzeu a zároveň první reprezentativní expozice starého českého umění na americkém kontinentě.

Výstavu, která bude v jednom z nejprestižnějších muzeí světa přístupná do začátku příštího roku, spolupořádá Správa Pražského hradu.

Výstava shromáždila dobově a tematicky blízká díla, jež jsou rozeseta za uplynulých více než 600 let po celém světě. Ze 185 vystavených deskových obrazů, iluminovaných rukopisů, liturgických předmětů, textilií, plastik a soch i věcí denní potřeby pochází téměř polovina z českých a moravských sbírek.

Od února do května 2006 se výběr z expozice pod názvem Karel IV. - císař z Boží milosti přestěhuje do Obrazárny Pražského hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám