Hlavní obsah

Předání Salmovského paláce Národní galerii v Praze

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu 15. října ráno v 8.00 hodin předají zástupci Správy Pražského hradu Národní galerii Salmovský palác na Hradčanském náměstí. Podle informace generálního ředitele galerie Milana Knížáka bude tento objekt po důkladné rekonstrukci využit pro stálou expozici středověkého umění, zejména skvostů české gotiky.

Foto: Vratislav Konečný

Nemocnice s porodnicí u Apolináře

Článek

O Salmovský palác měla zájem soukromá společnost, která ho chtěla upravit na luxusní hotel. Podle zjištění Práva tu měl za prezidentování Václava Havla svůj ateliér i designér a architekt Bořek Šípek. Pro Správu pražského hradu nevýhodná smlouva se soukromou společností byla zrušena rozhodnutím vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Jiřího Weigla a Salmovský palác tak může být předán k užívání Národní galerii, aby sloužit české i zahraniční veřejnosti.

Salmovský palác je klasicistní trojkřídlá budova, vystavěná v letech 1800 - 1811 s použitím starších, zejména renesančních konstrukcí. Stojí v bezprostřední blízkosti Schwarzenberského paláce, který v lednu 2002 Národní galerie převzala od Ministerstva obrany České republiky. V Salmovské paláci by měla být česká gotika, v Schwarzenberském paláci české baroko.

Právu k tomu Milan Knížák řekl: "Technické zázemí by mělo být pro obě stálé umělecké sbírky společné. Oba paláce budou mít i společný moderní vchod. Vyzvali jsme světové architekty, aby se zúčastnili mezinárodní soutěže, která bude vypsána k tomuto projektu. Gotiku sem přestěhujeme z Anežského kláštera. Jak ukázaly nedávné povodně, není to pro nejcennější poklady českého a evropského umění bezpečné místo. Do Anežsky bychom přestěhovali české sochařství 19. a 20. století."

Podle Knížáka by Salmovský i Schwarzenberský palác měl být otevřen pro veřejnost v roce 2007, pokud se neobjeví nějaké nepředvídatelné okolnosti. "Současná rekonstrukce dvou objektů najednou vyjde galerii levněji," dodal ředitel Národní galerie. Podle jeho informací Salmovský palác nadále zůstane v majetku Správy Pražského hradu. "Budeme tu v pronájmu s tím, ale předpokládá se, že objekt bude po čase na galerii trvale převeden."

Podle Knížáka jsou oba paláce staticky v pořádku, ale vyžadují důkladnou rekonstrukci pro potřeby muzejní instalace. "Na tyto práce peníze máme," uvedl dále Knížák a dodal, že "pro Hradčanské náměstí nevidí lepší využití, než že se tu objeví hodnotné umělecké sbírky, které přilákají domácí zájemce i zahraniční turisty."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám