Hlavní obsah

Před aukcí vystavují předměty Freddieho Mercuryho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna, plášť, piano, kostýmy, šperky, obrazy, hudební ocenění či hřeben na knír. To jsou některé z mnoha osobních předmětů zesnulého zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho, které jsou na prodej. K jejich dražbě dojde 6. září v londýnské aukční síni Sotheby’s. Až do 5. září budou na stejném místě vystaveny. K vidění je na patnáct set předmětů.

Foto: ČTK/AP – Kirsty Wigglesworth

Slavná Mercuryho koruna je také k vidění.

Článek

„Nikdy předtím jsme neměli možnost dostat se tak blízko Mercuryho osobnímu světu,“ řekl David Macdonald, expert ze Sotheby’s.

K vidění je i rukopis textu písničky Bohemian Rhapsody. Odhaluje, že se skladba původně měla jmenovat Mongolian Rhapsody a úvodní sloka, v níž se zpěvák své matce vyznává z toho, že zabil člověka, nebyla v původní verzi klíčová. Mluvilo se v ní o tom, že začala válka a  on musí odejít bojovat. Zápisky obsahují i první poznámky k operní pasáži skladby.

Předměty do aukce dala Mercuryho dlouholetá kamarádka Mary Austinová, která po zpěvákově smrti v roce 1991 zdědila velkou část jeho pozůstalosti. O vlastnictví rukopisu textu písně Bohemian Rhapsody se ale hlásil i Jim Hutton, irský kadeřník a Mercuryho důvěrný přítel. V roce 2010 však podlehl rakovině plic a záhada vlastnictví zůstala nevyřešena.

Na předaukční výstavě jsou k vidění i rukopisy dalších písní. Expozice je rovněž putováním historií a dílem skupiny Queen. Je na ní i piano Yamaha Grand, na kterém Mercury složil písničku Bohemian Rhapsody. Má být nejdražší z prodávaných položek, odhaduje se, že jeho cena může dosáhnout až tří milionů liber (více než 84 milionů korun).

„Po celá léta jsem měla tu výsadu žít obklopena nádhernými věcmi, které Freddie tak toužil mít a které měl rád. Ale ta léta uběhla a nastal čas, abych učinila těžké rozhodnutí uzavřít tuto velmi zvláštní kapitolu svého života. Je pro mě důležité udělat to tak, jak by si to Freddie přál. Nic neměl tolik rád, jako aukce,“ vysvětlila Austinová.

Freddie Mercury zemřel na AIDS 24. listopadu 1991. Bylo mu 45 let. Část výtěžku z aukce půjde na Mercuryho charitativní fond a také na fond Elton John Singer’s Trust, který zvyšuje povědomí o problematice HIV/AIDS ve světě.

Zpěvák skupiny Queenie Michael Kluch: Zpívání je zážitek podobný orgasmu

Kultura

Freddie Mercury sbíral české známky

Kultura

Reklama

Související témata:
Sotheby’s

Výběr článků

Načítám