Hlavní obsah

Prahu opět rozsvítí Signal Festival. Představí dosud největší projekci i rozšířenou realitu

Natálie Lošková, Novinky, ČTK, Anežka Zemenová

Po dvou letech se Signal Festival vrací do ulic Prahy. Vypukne ve čtvrtek večer a potrvá čtyři dny. V Karlíně, Starém Městě a poprvé i v Holešovicích návštěvníci uvidí 21 instalací, včetně největší projekce v historii festivalu a šesti instalací v rozšířené realitě. Podívejte se na působivé záběry z generální zkoušky.

Prahu opět rozsvítí Signal Festival. Představí dosud největší projekci i rozšířenou realituVideo: Novinky

 
Článek

Signal Festival je festivalem digitální a kreativní kultury, který do městského prostoru přináší propojení současného vizuálního umění a moderních technologií. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice.

Konání loňského ročníku festivalu pouhých osm dní před jeho začátkem znemožnila vládní nařízení související s koronavirem. Téma letošního, devátého ročníku festivalu nese název Plán C. Zaměřuje se na životní prostředí, vztah člověka k planetě Zemi a také právě na období pandemie, ve kterém spatřuje příležitost stát se někým lepším. To všechno umělci znázorní prostřednictvím svých instalací a videomappingů.

Foto: Signal Festival, Novinky

Signal Festival letos nově nabídne také šest instalací v rozšířené realitě.

Signal Festival 2021 obohatí rozšířená realita

„Dohromady návštěvníky čeká 21 instalací na čtyřech trasách,“ uvedl hlavní kurátor festivalu Matěj Vlašánek. „Všechny instalace jsou k vidění od čtvrtka do neděle, vždycky od sedmi hodin do půlnoci. Výjimku tvoří instalace v rozšířené realitě, které na místě budou od nynějška, dokud nezmizí.“

Festival Designblok letos oslavuje krásu tradičních řemesel

Tipy a trendy

Zatímco ostatní instalace jsou k vidění po setmění, šest děl v rozšířené realitě funguje pouze za denního světla. Všechna se nacházejí na karlínské trase. Pro jejich zobrazení si návštěvníci musí do svých telefonů stáhnout aplikaci Signal Festival. Ta zároveň poskytuje informace o bezpečnosti a kompletní program.

Foto: Signal Festival, Novinky

Instalace v rozšířené realitě najdou lidé po stažení aplikace festivalu na karlínské trase.

Program Signal Festivalu a mapa

Mapu i program včetně důležitých informací můžete mít vždy po ruce s novou aplikací, kterou stáhnete na GooglePlay či v AppStore. Mapu všech instalací nabízí Signal Festival také na svých webových stránkách.

Na pokladnách u placených instalací pak bude v době konání festivalu k dostání i tištěný průvodce, ve kterém návštěvníci najdou kromě podrobných informací rovněž mapu.

A co konkrétně návštěvníky festivalu čeká? Jednou z instalací je například Živý les od multidisciplinární designérky Kateřiny Blahutové v parku Stromovka.

„Návštěvníci této instalace mohou pomocí mincí oživit stromy v lese. Vhazují mince do kádí, což vyšle impulz v podobě kapičky vody vyrobeným stromkům, které vstanou a zezelenají. Výtěžek z této instalace půjde na výsadbu opravdových stromů do krajiny,“ popisuje Kateřina Blahutová.

Foto: Novinky

Červené stromy v instalaci Živý les ožijí a zezelenají pokaždé, když návštěvník přispěje mincí.

Z dalších českých umělců na Signal Festivalu svá díla vystaví například multimediální umělkyně Milena Dopitová, vizuální experimentátor Jiří Černický nebo designerské duo Vrtiška a Žák.

Festival Groove Brno uvede do varu milovníky funku a jazzu

Festivaly

Největší instalaci najdete v Průmyslovém paláci

Návštěvníci Signal Festivalu se letos mohou těšit na největší instalaci, jakou kdy Signal Festival představil. Instalace multidisciplinárního audiovizuálního studia Onionlab sídlícího v Barceloně se jmenuje Superar a bude k vidění v Průmyslovém paláci holešovického výstaviště. Jejím tématem je změna klimatu a vztah mezi Zemí a lidstvem.

„Projekce začíná malou buňkou, která roste a roste a postupně vytváří Zemi. Potom přijdou lidé a rodí se vztah mezi člověkem a přírodou. Populace ale postupně začíná nešetrně využívat přírodní zdroje a zapříčiní změnu klimatu, zkrátka žije neudržitelně. Nakonec lidstvo zasáhne pandemie koronaviru, díky níž se člověk může znovu naučit žít v harmonii s přírodou,“ vypráví spoluautor instalace Jordi Pont ze španělského studia Onionlab.

Foto: Novinky

Novinkou 9. ročníku je také velkolepá 3D projekce, která je zatím největší v historii konání festivalu.

Instalace zahrnuje tři obrazovky s velkým množstvím projektorů. Obraz ještě doprovází zvuk a početná světla. „Všichni, kteří přijdou, dostanou speciální brýle, protože projekce je 3D. Obrazy vlastně vystupují z obrazovky k divákovi. Díky tomu je zážitek působivější,“ dodává Jordi Pont.

Spolupráce umění s industriálním prostorem

Kultura

Vstupenky a jejich cena

Většina instalací Signal Festivalu je přístupná zdarma. Výjimku tvoří právě Superar v Průmyslovém paláci spolu s instalacemi v Planetáriu Praha a Hauch Gallery. Signal Pass lze na místě zakoupit za 300 Kč, rodinnou vstupenku za 850 Kč. Samostatný vstup na instalaci Superar stojí 100 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám