Hlavní obsah

Pomsta Sithů: Galaxie na temné straně síly

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do kin vstoupila v noci na čtvrtek na celém světě třetí část populární filmové série nazvaná Hvězdné války: Pomsta Sithů. Ságu Hvězdné války natáčí americký filmař George Lucas od roku 1977. Sérii provází jedna zvláštností: jednotlivé díly vznikají na přeskáčku. Pikantním na tom celém je tedy fakt, že diváci už dávno vědí, jak celé Lucasovo galaktické drama dopadne, když v ději poslední šestý díl už byl natočen v roce 1983.

Článek

Třetí pokračování je pro znalce série mezihrou, v níž se rozšiřují podrobnosti vesmírné pohádkové mytologie z "dávných dob kdesi daleko ve vesmíru". Diváci dostanou odpověď na otázku, proč se nadějný mladý Jedi Anakin stal temným netvorem Darth Vaderem, která nosí polofašistickou helmu, masku a krunýř jako zlý a nepovedený Batman. Film lze ale brát i samostatně, jen potom odcházíme z kina s údivem, že to neskončilo "happyendem".

Ocitáme se opět na panteonu dobrých Jediů, kteří bojují se silami zla, zde ztělesněných v postavě muže dvou tváří - kancléře nejvyšší rady Palpatina a zároveň temného sithského lorda Darth Sidiouse (Ian McDiarmid).

Hrdinové tu provozují své krvavé sporty na palubě obřích vesmírných korábů, kolem se pohybují kloni a nepřátelská armáda droidů a nezranitelní, azbestoví superhrdinové zkříží meče i v žáru tekoucí lávy. Na tom, že tahle část byla natočená nakonec, je sympatické to, že se jedná o nejtemnější část Hvězdných válek. Vždyť jde o "otevřenou" tragédii velké lásky a civilizačního dramatu.

Setkáváme se opět s bojovníkem Obi-wanem Kenobim (Ewan McGregor), učedníkem Anakinem Skywalkerem (Hayden Christensen) a jeho tajnou, nyní těhotnou milenkou Padmé (Natalie Portmonová). Jejich svět se nachází ve válce se separatisty, hrabětem Dooku (Christopher Lee) a armádou Droidů, které vede generál-robotí mutant Grevious. Naštěstí je všechny lze kosit jejich světelnými meči jako ranní trávu. Dost pomůže i jejich robot C-3PO připomínající multifunkční vysavač.

Nejhorší jsou herci

Společenství Jediů se ale začne zneklidňujícím způsobem otřásat v základě, jakmile film po úvodní sekvenci šermovaček zabředne do problémů vnitřní praktické politiky v jediovské demokracii. Anakin Skywalker je jako hrdina záchranné operace povolán do rady, kde se ocitne uprostřed podivného spiknutí, vzájemné nedůvěry a intrik. Navíc ve svých temných vizích spatří, jak jeho milovaná umírá při porodu. Lord Sidious jej postaví před velké pokušení, když mu slíbí, že lze zvrátit daný běh života a smrti, pokud pozná temnou stranu síly.

Je nasnadě, že George Lucas je světovým šampiónem tam, kde se jedná o triky a počítačové efekty. Vždyť ve svých vlastních studiích strávil více než dvacet let života. Jeho poslední film je špičkou v tom, co lze vůbec s computerem ve filmu dokázat. Vesmírné lety, střihy mezi záběry, ale i Obi-Wanova jízda na poslušném dráčkovi udivují technickou dokonalostí a zručností. Scenérie a pozadí, futuristické město, vyprahlý kráter, létající stroje, to všechno vytváří přízračnou atmosféru mimozemské civilizace. Horší to je, co se týče topografie filmu, kde se lze snadno ztrácet v prostorech. Nejhorší jsou herci, kteří jen dokumentují to, že Lucas je neumí příliš vést. Nelze je omlouvat tím, že jde o pohádku. Oni hrají ty velké emoce, hrdinství, bolesti i zrady, ale jsou trochu jako v telenovele, která se omylem místo v Mexiku odehrává ve světě vesmírných a zároveň rytířských příběhů.

STAR WARS na Novinkách

To je patrné v naivním a přepjatém mileneckém jiskření mezi Padmé a Anakinem. Někdy to nezachraňuje ani Ewan McGregor svým uhlazeným nadhledem, když navíc dialogy jsou dost umělé. Humor je příliš chtěný a ponurých řečí o temné síle máme za chvíli dost. Člověka napadne i to, že by bylo fajn, kdyby nikdo nemluvil, jen aby se mohl kochat obrazem.

Svět Jediů představuje přitom nejenom fantazii o bájném boji svérázných božských lidí o rovnováhu sil na světě. Obraz naší západní civilizace prozrazuje pohádkovou fantazii tvůrce, který jako by místo zapisování lidových povídaček a legend hrál celý život počítačové hry a četl politické komentáře v denním tisku. Film je neuvěřitelně megalomanským projektem, vedle několika herců postaví počítač tisícihlavý kompars. Upřímně řečeno, sáhodlouhé šermovačky po chvíli začnou nudit. K vědomí ale diváka probouzí pohádka a zvědavost, jestli Lucas, který si tolik let hraje se svým vlastním vesmírným světem, není vlastně mimozemšťan...

Hvězdné války III: Pomsta Sithů,

Hvězdné války III: Pomsta Sithů,USA (2005), 140 minut.

Scénář a režie: George Lucas, producent: Rick McCallum, kamera: David Tattersall, hudba: John Williams, hrají: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portmanová, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Frank Oz, Anthony Daniels, Christopher Lee, Kenny Baker, Peter Mayhew.

Reklama

Související témata:

Související články

Epický FFFILM

Tento týden se budeme věnovat velkofilmu, jehož epický rozměr zastiňuje všechny ostatní. Filmu, ve kterém nadživotní hrdinové svádějí odvážný souboj s osudem...

FFFILM ztracen v překladu (2x)

Tento týden se zastavíme u dvou filmových záležitostí, které souvisí s filmem a s chybným překladem. Z jedné jsem měl skoro problémy já, z druhé fanoušci STAR...

Výběr článků

Načítám