Hlavní obsah

Epický FFFILM

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se budeme věnovat velkofilmu, jehož epický rozměr zastiňuje všechny ostatní. Filmu, ve kterém nadživotní hrdinové svádějí odvážný souboj s osudem samotným. Ano, do našich kin přchází KAMEŇÁK 3. A ALEXANDER VELIKÝ. Ale nejdřív: Star Wars Status!

Foto: Marek Gerych
Článek

Star Wars Status

Nevím, jestli si to zasluhuje fanfáru, nebo něco podobného, ale následující odstavec je - pokud vím - první oficiální tisková zpráva Lucasfilmu o ději Epizody III (nebo to aspoň tvrdil Lucasfilm, když ji rozeslal svým distributorům po celém světě a ti novinářům):

V poslední epizodě ságy Star Wars zuří Klonové války, které prohloubily rozpory mezi kancléřem Palpatinem a Radou Jediů. Mladý rytíř Jedi Anakin Skywalker se musí rozhodnout, na čí straně bude stát. Podlehne slibům moci a pokušení Temné strany, vstoupí do služeb zlého Darth Sidiouse a stane se z něj Darth Vader. Sithští lordové se chtějí společně pomstít a prvním krokem jejich plánu je likvidace Jediů. Pouze Yoda a Obi-Wan přežijí a musejí se Sithům postavit, což vede k dramatickému souboji světelnými meči mezi Anakinem a Obi-Wanem, který rozhodne o osudu galaxie.

Jinak já trávím poslední týdny neustálým překládáním úvodního "odjíždějícího textu" Epizody III do češtiny, protože ho Lucas stále upravuje (nyní jsme na verzi 5 a finišujeme). Z filmu jsem zatím neviděl ani minutu, i když mám právě teď komunikovat s českými překladateli nových Star Wars knih o tom, co to asi česky je fluttercraft nebo buzzdroid, k čemuž Lucas zatím dodal celkem nula informací.

Ale je to pořád produktivnější zábava, než čekat už teď před kinem na premiéru (květen 2005), jako to dělá tento člověk (aniž by si byl jist, že v kině, před kterým čeká, budou vůbec EPIZODU III dávat).

A když už jsme u STAR WARS, tak ještě koukněte na tuhle vydařenou fotku, kterou - pokud jde skutečně o fotku a ne o fotomontáž - muselo být skutečně komplikované (z logistického hlediska) vyfotit.

(Doprovodné fotografie u těchto odstavců dobrovolně odstraněny po přečtení aktuality z 5.1. zde.)

Premiéry týdne

Tento čtvrtek se do našich kin dostává ALEXANDER VELIKÝ. (Ano, český název skutečně obsahuje slovo "Alexander" a ne "Alexandr".) Jde o historický epický velkofilm Olivera Stonea, mapující život Alexandra Velikého. Předchozí věta ovšem obsahuje několik nepravd. Především, film není příliš epický. Většina z jeho tří hodin spočívá v tom, že lidé někde stojí (byť v působivém prostředí) a povídají si. Bitvy jsou v něm celkem dvě (spíš jedna a půl). Dále: Film nemapuje život Alexandra Velikého. Naopak, abyste z filmu něco měli, musíte zřejmě život Alexandra Velikého dost dobře znát předem, jinak budete zmateni.

 Příklad: Vidíme malého Alexandra, pak cca. dvanáctiletého Alexandra, pak vypravěč řekne "A potom Alexandr dospěl, dobyl třetinu známého světa a probil se až tam a tam" (což všechno okamžitě zapomenete), načež děj pokračuje o mnoho let později a figurují v něm lidé, kteří by nám zřejmě měli něco říkat, ale je jich hrozně moc a naprosto se mi nedařilo se v nich orientovat, nebo dokonce chápat, čím mají být v Alexandrově životě důležití. Po více než hodině se objeví titulek "O 8 let dříve" a uvidíme, logicky, co se dělo o 8 let dříve a jakou důležitou roli tehdy začali v Alexandrově životě hrát ti různí lidé. Potom děj opět pokračuje "O 8 let později".

Oliver Stone natočí občas film za použití originálních vypravěčských postupů, ale obávám se, že ALEXANDER VELIKÝ není ten případ a to neelegantní skákání vpřed a vzad nějak souvisí s tím, že se film vystříhával a přestříhával... Neuvídíme v něm téměř nic vizuálně zajímavého (doufal jsem, že půjde v tomto smyslu aspoň o něco jako VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ nebo NIXON a tudíž se bude přinejmenším na co koukat). Občas se do scén prolíná orel (symbol!), občas je všechno do ruda, ale je to ztvárněno podstatně hůř než ve většině předchozích Stoneových filmů.

Herci (kterých je ve filmu hodně jsou občas velmi dobří, např. Angelina Jolie a Val Kilmer (Alexandrovi rodiče, přestože Angelina je stejně stará jako Colin Farrell v titulní roli). Je vidět, že Stone měl při natáčení jisté ambice, ale ve výsledném filmu jaksi nejsou vidět. A nevím kdo za to do jaké míry mohl. Je to smutné, protože ALEXANDER VELIKÝ není "tak špatný, až je směšný" jako TROJA. Je to jenom nezajímavý polotovar, ze kterého občas vykoukne příslib něčeho zajímavého.

Kromě ALEXANDERA VELIKÉHO má tento čtvrtek premiéru také KAMEŇÁK 3 a musím - velmi překvapen - napsat, že jde o zdaleka nejlepší ze všech tří dílů. Zatímco předchozí dva filmy pro mě byly doslova k nepřežití, ve trojce jsem se dokonce několikrát zasmál!!! Struktura filmu zůstala nezměněná, vtipy stejně fousaté, ale jsou mnohem lépe přesnášeny a sehrávány. Možná proto, že se tentokrát točilo na digitál a tudíž se mohla každá scéna točit víckrát? Každopádně stále nejde o film, který bych mohl doporučit, ale kvalitativní rozdíl mezi trojkou a prvními dvěma filmy je propastný.

Zúčastnil jsem se projekce spojené s diskuzí, na které tvůrci filmu znovu a opakovaně vysvětlovali, že KAMEŇÁKY nejsou točeny pro novináře, ale pro lidi (z čehož logicky vyplývá, že novináři nejsou lidi). Aby to dokázali, navezli opět do kina spoustu lidí (podstatně víc než tam bylo novinářů), kteří se celý film dobře bavili. Tady je pár fotek lidí:

A tady je tříminutový autentický sestřih (MP3) toho, jak dobře se lidi bavili (který mimochodem potvrzuje mou teorii, že se diváci KAMEŇÁKU baví právě proto, že jsou v něm vtipy, které znají).

Dále má premiéru ještě film slavného Francoise Ozona 5x2 (ano, to je název) o jednom obyčejném vztahu, natočený, jak je dnes u umění zvykem, pozpátku. A drama neméně slavného Mikea Leigha VERA DRAKE - ŽENA DVOU TVÁŘÍ, vyprávějící o jisté dámě, která v 50. letech minulého století prováděla potraty (z dobré vůle), což se jí vymstilo. Imelda Stauntonová v hlavní roli je za tento film nominována na všemožné ceny.

Ve zkratce...

V jistých kruzích vzbudila velký skandál skutečnost, že BBC uvedla před pár dny záznam britského divadelního muzikálu Jerry Springer: The Opera. Radikální věřící vyhrožují smrtí zodpovědným zaměstnancům BBC (není proti tomu náhodou nějaké to přikázání?) a tvrdí, že opera obsahuje přes 8000 sprostých slov (k čemuž došli tak, že vynásobili počest sprostých slov v textu počtem zpěváků ve sboru) a že je rouhačská. Nechápu. Co může komu vadit na tom, že se Bůh a Satan v pekle přetahují o zastřeleného Jerryho Springera (dolní obrázek)? Možná, že skutečný Bůh není tak tlustý a skutečný Ježíš není nahnědlý gay, ale BBC nezapomněla na patřičné varování před oběma jednáními...

Richard Linklater natáčí filmovou adaptaci kultovní sci-fi knihy A SCANNER DARKLY. Podívejte se na tyto fotky a užasněte. Ano, je to opravdu hraný film a na té "fotce" je opravdu Keanu Reeves. Pokud vás zajímá, jak něco takového vypadá v pohybu, podívejte se na starší film stejného režiséra WAKING LIFE.

V novém Supermanovi bude padoucha Lexe Luthora hrát Kevin Spacey (předpokládám, že bude plešatý, jak se na Lexe Luthora odjakživa patří). Novinářku Lois Laneovou bude hrát Kate Bosworthová.

Zde je krátký dokument o dokončovaném celovečerním WALLACI GROMITOVI. Obzvlášť věnujte pozornost obsazení dvou slavných herců a vzhledu postaviček, které namluvili.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM v Polárním expresu

Tuto středu bych se rád zastavil u filmu, který má sice premiéru až za týden, ale jistě už se na něj těší všichni, kdo mají rádi Vánoce, vlaky a počítačovou...

FFFILM & vrazi (českého filmu)

Kultovní (prý) kniha Vladimíra Párala se dočkala výpravného a hvězdně obsazeného filmového zpracování? A jak to dopadlo? Řečeno stručně, můj globální názor...

FFFILM znovu v partě

Tento čtvrtek má premiéru pouze jediný film: DANNYHO PARŤÁCI. Kromě toho ale v posledních dnech vyšlo hodně opravdu vydařených trailerů!

Výběr článků

Načítám