Hlavní obsah

Pomník herecké rodině Douglasů

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třígenerační herecký klan v sestavě Kirk Douglas a Diana Douglasová, jejich syn Michael a vnuk Cameron se sešli při natáčení filmu režiséra Freda Schepisiho Tak to chodí, který zakončil letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a nedávno vstoupil do českých kin.

Foto: Josef Zajíc

Velká cena Olomouce v orientačním sprintu. Start 5.10.2012

Článek

Taková normální úspěšná americká rodina. Alex Gromberg, otec jednoho vysokoškolského "rebela bez příčiny" a jednoho školou povinného mudrlanta, pracuje v právnické firmě, kterou před lety založil Gromberg senior. Matka se stará o děti a je přiměřeně frustrovaná z manželova klesajícího zájmu. Babička a dědeček více či méně úspěšně bojují se stářím. Všechno je vlastně jak má být - ale jen do té doby, než přijde na vzájemnou komunikaci. Pak vychází najevo, že každý žije svým vlastním životem, zejména mezi chlapy to pořádně drhne a celkově se na všechny hodí rčení, že nikdo není dokonalý. Ale přece jsou chvíle, kdy spolu dovedou být.

Přestože tvůrci snímku nepochybně doufali, že se v jejich filmu hodně rodin pozná, má obraz americké rodiny v Tak to chodí například k Americké kráse asi stejně daleko jako SK Horní Kotěhůlky k týmu z NHL. V mozaice situací, které jednotliví členové rodiny zažívají, je místy až fyzicky cítit úporná snaha scenáristy Jesseho Wigutowa poskládat je tak, aby vůbec držely pohromadě, sentiment střídá trapnosti a celkem by nebyl důvod se vůbec tímto filmem zabývat (ostatně distributor ho uvádí pouze v 1 kopii).

Jenže je tu rodina Douglasových, a ta představuje ve světové kinematografii tolik, že snaha postavit jí "pomník" stojí alespoň za zaznamenání. I když paní Diana v Karlových Varech tvrdila, že jim film nebyl ušitý na míru, protože vztahy u nich fungují jinak, je evidentní, že právě možnost objevit se společně na plátně byla jediným důvodem, proč Douglasovi tuto nabídku přijali, Michael je dokonce pod filmem podepsán i jako producent.

Kirk a Michael, ač oba velmi slavní herci, spolu totiž ke své lítosti nikdy nehráli (několikrát to bylo na spadnutí, ale vždycky z toho nakonec sešlo), a to má Kirk na svém kontě 86 filmů. A když uvážíme, že mu je 86 let a má za sebou mozkovou příhodu, není celkem divu, že si tohle dávné přání chtěli splnit tak trochu i za každou cenu.

Tak to chodí, USA 2003, Režie: Fred Schepisi, Scénář: Jesse Wigutow, Kamera: Ian Baker, Hrají: Kirk Douglas, Michael Douglas, Cameron Douglas, Diana Douglasová a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Douglasové natočili film a vdali babičku

"Nemyslete si, že jsme nějaká disharmonická rodina. Sice jsme se s Kirkem rozvedli, když bylo Michaelovi pět let, ale žijeme harmonicky," řekla v Karlových...

Výběr článků

Načítám