Hlavní obsah

Polanski kvůli natáčení jezdí pravidelně do České republiky

Právo, ČTK, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Roman Polanski, světoznámý režisér židovsko polského původu bude v létě natáčet v České republice svůj nový film Oliver Twist. Natáčení má začít 12. července a potrvá patnáct týdnů až do začátku října. Polanski kvůli tomu jezdí do České republiky na obhlídky, zdrží se obvykle na týden. V nejbližší době by měl opět přijet.

Foto: Jiří Smutný

Krojovaný průvod

Článek

Petr Moravec ze servisní společnosti Etic, která pracuje na zahraničních filmových zakázkách v České republice, ovšem nechtěl prozradit, kdy dorazí.

"Polanskému se v Praze velmi líbilo, filmařské profese dosahují velkých kvalit, proto se rozhodl pro naši zemi," zdůvodnil jeho rozhodnutí Petr Moravec.

Podle jeho slov jde o evropský film evropského formátu. Nejsou tam americké peníze jako třeba v případě filmového projektu Hartovy války, v níž hrál Bruce Willis.

Češi se uplatní, ale ne v rolích

"Natáčet se bude na Barrandově, ať už na pláni, kde vyroste starý Londýn 30. let 19. století, nebo v ateliérech. Exteriéry se budou točit na několika dalších místech republiky," prozradil Moravec.

"České profese budou na tomto snímku značně využity. Na druhou stranu se nepočítá s obsazením domácích herců do významnějších rolí, jako tomu bylo v případě Gilliamova filmu Bratři Grimmové. Půjde spíše o dvou, třídenní roličky a potom samozřejmě ve filmu bude hrát český kompars," doplnil Moravec.

Předběžný rozpočet filmu natáčeného na motivy románu Charlese Dickense je kolem 45 miliónů eur, asi 1,4 miliardy korun. Scénář k němu napsal Ronald Harwood, který byl i scenáristou Polanského posledního filmu Pianista, což mu vyneslo sošku Oscara. Titulní roli má ztvárnit Angličan Barney Clark, který má ve svých deseti letech za sebou dva televizní filmy a jehož první divadelní rolí byla macecha v pohádce o Popelce.

Polanski umí nejen horory

Roman Polanski, jemuž bude v srpnu 71 let, debutoval celovečerním filmem Nůž ve vodě. Rychle se stal jednou z čelních osobností polského filmu 60 let a jako jeden z mála evropských filmařů se poté prosadil i v Hollywoodu. Tam natočil například Čínskou čtvrť s Jackem Nicholsonem a Fay Dunawayovou. Pro filmové pamětníky zůstane navždy spojen s filmy pohybujícími se na pomezí děsuplného hororu a dramatu lidského nitra, jakými byl například snímek Hnus nebo Rosemary má děťátko. Jeho poslední film Pianista mu přinesl Oscara za režii.

Reklama

Související témata:

Související články

Roman Polanski uvedl na Febiofestu Pianistu

Světově proslulý režisér polského původu Roman Polanski, autor filmů Nůž ve vodě, Hnus, Rosemary má děťátko, Tess a Hořký měsíc, které vstoupily do dějin...

Evropský triumf Pianisty pokračuje

Nicole Kidmanová, Daniel Day-Lewis a Roman Polanski jsou vítězi hlavních kategorií o víkendu udělených britských filmových cen BAFTA. Letošní ročník nepřinesl...

Výběr článků

Načítám