Hlavní obsah

Evropský triumf Pianisty pokračuje

ČTK, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nicole Kidmanová, Daniel Day-Lewis a Roman Polanski jsou vítězi hlavních kategorií o víkendu udělených britských filmových cen BAFTA. Letošní ročník nepřinesl žeň cen jedinému filmu, ale potvrdil silné postavení Polanského Pianisty, který o víkendu získal také francouzské Césary a má sedm nominací na ceny americké filmové akademie.

Článek

Pianista získal cenu za nejlepší film a Polanski za nejlepší režii. Nicole Kidmanová získala ocenění za roli Virginie Woolfové ve filmu Hodiny. Daniel Day-Lewis za hlavní mužskou roli ve snímku Gangy New Yorku. Byla to jediná cena, kterou si tento horký favorit z letošního 54. ročníku BAFTA odnesl.

Také další horký favorit muzikál Chicago nesplnil očekávání svých tvůrců. Největším jeho oceněním byla cena pro Catherine Zetu-Jonesovou za nejlepší vedlejší ženskou roli uplynulého roku. Herečka je v pokročilém těhotenství, a tak při děkovací řeči varovala, že "je plná hormonů" a že se asi rozpláče. Jak slíbila, tak také udělala.

Zatímco Zeta-Jonesová hovořila o svém štěstí, další umělci se po vzoru dalších letošních ceremoniálů vyslovili proti válce v Iráku. Španělský režisér Pedro Almodóvar, který vyhrál cenu za nejlepší zahraniční film, řekl, že filmaři pracují se světlem a tmou, a proto chápou, že musejí zastavit "armády temna".

Nejvíce cen získal Pán prstenů: Dvě věže a to za nejlepší kostýmy, speciální efekty a cenu diváků. Polanského Pianista se v Británii nepovažoval za horkého favorita, na rozdíl od Francie, která je pro režiséra dlouhá léta druhým domovem a kde film také uspěl v sobotu získal sedm Cézarů včetně ocenění za nejlepší film.

V britských "Oscarech" bylo také "české želízko" animovaný snímek Sap (Míza). Jeho producentkou je Češka Lucie Wenigerová, která nyní v Londýně působí. Film už několik cen získal, ale BAFTA mu unikla.

Nedělní udílení britských cen předchází letošní americké Oscary přesně o měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám