Hlavní obsah

Polanski přijede točit do Prahy, Barrandov se neprodá

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Režisér Roman Polanski, oceněný Oscarem za film Pianista, přijede v červnu do Prahy natáčet filmovou adaptaci Dickensova románu Oliver Twist. Oznámil to generální ředitel společnosti AB Barrandov Radomír Dočekal. Nový předseda dozorčí rady Tomáš Chrenek uvedl, že majoritní vlastník Moravia Steel se rozhodl zastavit veškeré snahy o jeho prodej.

Foto: Dušan Jurek

Cesta ranní mlhou

Článek

"Nemáme zájem Barrandov prodat, ale rozvíjet, o čemž svědčí mimo jiné to, že tam hodláme v příštím roce proinvestovat řádově 250 miliónů korun, přičemž veškeré tyto investice budou vázány k filmové tvorbě. Dále založíme ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR Nadační fond pro absolventy FAMU na podporu vzniku absolventských filmů nebo debutů."

Partnerovi na úrovni se Moravia Steel nebrání

Na otázku Práva, co vedlo společnost Moravia Steel, která hledala řadu let partnera pro koupi Barrandova, ke změně rozhodnutí, Chrenek odpověděl: "Není to zcela nové řešení, už delší dobu jsme o něm uvažovali. Naše společnost se samozřejmě nadále soustřeďujepředevším na ocelářství. Ale v průběhu let se jednak ukázalo, že s novým vedením v čele s Radomírem Dočekalem je Barrandov schopen se vymanit z krize, v níž byl na počátku devadesátých let, a jednak byly všechny nabízené ceny (dva nejzávažnější zájemci byli Vladimír Železný a firma Kodiak) zcela mimo realitu. Proto jsme se rozhodli Barrandov neprodávat, ale rozvíjet." 

Chrenek, ale zároveň připustil, že pokud by se v budoucnu naskytlamožnost spolupráce s někým silným z oboru kinematografie, Moravia Steel by se jí nebránila.

Zahraniční mají stále zájem točit v Praze

Pokud jde o barrandovské zakázky zahraničních filmů, uplynulý rok byl úspěšný. Studio se podílelo na tak rozsáhlých projektech, jako jsou filmy Bratři Grimmové, Tristan a Isolda, Vetřelec versus Predátor, Van Helsing a další. 

"Navzdory chmurným předpovědím, že zahraniční produkce se budou stěhovat do Rumunska i dál na východ, se u nás dál točí a máme rozpracovanou řadu dalších projektů. Úbytek ovšem pociťujeme v reklamě, ta začíná odcházet do lacinějších krajů," řekl Dočekal.

Z české tvorby, na níž se Barrandov podílí, dělají studiu radost Želary, Jedna ruka netleskáČert ví proč. V současnosti studio koprodukuje film Marka Najbrta Mistři o nezaměstnanosti, novodobých národních mýtech, iluzích, lásce a hokeji, který bude mít premiéru 1. dubna 2004,tedy v době, kdy bude Česko hostit mistrovství světa v ledním hokeji.

V příštím roce by mělo začít natáčení filmu Jana Švankmajera Šílení.

Pro Olivera Twista se na exteriérových pozemcích Barrandova začne od března příštího roku stavět Londýn předminulého století. Herecké obsazení filmu zatím není známo, ale půjde zřejmě většinou o britské herce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám