Hlavní obsah

Podivný případ se psem patří mezi bestsellery

Právo, Petr Pýcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Podivný případ se psem, jehož je Christopher vypravěčem a hlavním hrdinou, je mistrovským kouskem mladého anglického prozaika Marka Haddona, kouskem objevným, který podle odborníků věrně přibližuje duši autistů, promyšleně vystavěným (jde vlastně o detektivku) a čtenářsky atraktivním.

Foto: Jiří Smutný

Jiří Sobotka: Klečící (skelný cement, 2002)

Článek

Toho si všimli i angličtí literární kritici, když v rámci prestižní Whitbreadovy ceny zvolili Podivný případ se psem knihou roku 2003. Kniha zaujala čtenáře po celém světě - vyšvihla se i do českého žebříčku nejprodávanějších titulů.

Christopher vyžaduje od života jednoznačnost, vše neurčité, mnohovýznamové mu způsobuje úzkost, která může přejít v paralyzující záchvat: "A někdy, když jsem na novém místě a je tam spousta lidí, je to jako když spadne počítač a já musím zavřít oči a zakrýt si uši rukama a sténat, což je jako stisknout CTRLALTDEL a ukončit program a vypnout počítač a rebootovat ho, abych nezapomněl, co dělám a co mám udělat."

Christopher sice nenavazuje vztah s cizími lidmi, nechce být objímán ani držen, je schopen mluvit pouze pravdu a nerozumí vtipům, ale současně je vybaven téměř zázračnými matematickými schopnostmi a přesnou nevyhasínající pamětí (hravě spočítá 45. mocninu ze dvou a v patnácti je připraven složit maturitu z matematiky).

Od pátrání po vrahovi psa k hledání matky

Jeho dobrodružství začne té noci, kdy na zahradě sousedky paní Shearsové nalezne zabitého pudla. Christopher, obdivovatel jasnozřivé logiky Sherlocka Holmese, se vzápětí rozhodne zahájit detektivní vyšetřování. Na jeho konci nejen že nalezne nečekaného psího vraha, ale i vlastní matku, o níž se dlouho domníval, že je mrtvá.

V polovině knihy sice detektivka končí, ovšem rozjíždí se příběh snad ještě napínavější. Christopher utíká z domova, s nepředstavitelnou úzkostí se ocitá v neznámém prostoru a absolvuje cestu do Londýna, aby matku vypátral.

Působivost knihy Haddon čerpá do značné míry z toho, že příběh nechává vyprávět samotného hrdinu. Ten s důrazem sobě vlastním na detail a přesnost pravidelně střídá kapitoly, v nichž pokračuje v ději, s těmi, které přibližují jeho komplikovaný obraz světa.

Haddon nenechává náhodě ani otázku, jak by autistický vypravěč mohl tak dokonale splnit čtenářská očekávání, a k Chritopherovi připojuje postavu učitelky Siobhan, která je mu při psaní poradkyní. Řada hrdinových mapek a zpřesňujících nákresů, které jeho vyprávění provázejí, hodnověrnost Christopherovy duše jen posilují.

Mark Haddon: Podivný případ se psem

Přeložila Kateřina Novotná, Argo, 175 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám