Hlavní obsah

Petice bojuje proti zrušení pořadu Folklorika

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva, že Česká televize hodlá zrušit pořad Folklorika mapující tradiční kulturu a její projevy, přinesla před nedávnem petici adresovanou vedení televize, představitelům Poslanecké sněmovny, Senátu a ministru kultury České republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká televize bude vysílat starší díly.

Článek

Jejím autorem je brněnský hudebník, producent a publicista Jiří Plocek. Odvolává se v ní nejen na tradici, ale i na stávající množství folklorních souborů a mnohatisícovou účast diváků na folklorních festivalech.

„Tradiční kultura je strukturálním základem společnosti. Od nejútlejšího mládí až po smrt provází její členy ve formě rozličných kulturních statků. Je základem pro budování kulturní identity a sebevědomí jednotlivce i regionů v dnešním pestrém světě,“ píše se v petici. Folklorika vznikla v roce 2003 v brněnském studiu České televize. Dodnes bylo vyrobeno 390 dílů.

„Rozjel jsem petici proti zrušení Folkloriky jako nezávislý a rozhořčený jednotlivec, který léta pro kulturu dělá, co může, ale nestojí za ním žádná organizace ani hnutí. Dnes je pod ní více než čtyři tisíce pět set podpisů a další přibývají. Není a nemůže to být masová záležitost. Získal jsem ale podporu Rady Jihomoravského kraje a jihomoravských Starostů a nezávislých i jednotlivých politiků dalších stran. Folklor má pro naši společnost značnou symbolickou váhu, týká se naší identity a kořenů,“ řekl Plocek Právu.

Podle vyjádření České televize se ale s folklorem budou diváci na obrazovce potkávat i dál. V opakovaných dílech.

„Folklorika z programů České televize nemizí. Máme natočeny stovky dílů, které jsou nadčasové a které se ve vysílání budou i nadále objevovat,“ komentovala situaci pro Právo tisková mluvčí ČT Karolína Blinková. Podle Jiřího Plocka je Folklorika unikátní vizuální encyklopedií tradiční kultury na celém území České republiky a do budoucna nedocenitelným archivem dokumentů o důležitých jevech a lidech. Jde tedy mimo jiné o kontinuální zachycení současných aktivit. S tím souhlasí i signatáři petice.

„Folklorika naplňuje všechny atributy jedinečné veřejnoprávní produkce ve vrchovaté míře. Spojuje prvky vzdělávání, zábavy i podpory lokální, regionální a národnostní kulturní identity,“ potvrzuje ve svém komentáři jeden z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám