Hlavní obsah

Pavel Dostál má nabídku z olomouckého divadla

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Moravské divadlo v Olomouci by rádo spolupracovalo s nynějším ministrem kultury Pavlem Dostálem jako režisérem i autorem. "Hned jak jsem si ve čtvrtek přečetl v Právu informaci o tom, že chce po volbách skončit s politikou a věnovat se psaní a divadelnímu režírování, rozhodl jsem se jej v nejbližších dnech oslovit a učinit mu nabídku," řekl Právu v pátek ředitel divadla Václav Kožušník.

Článek

Dostál v Olomouci bydlí a zdejší divadlo je vlastně jeho poslední domovskou scénou před vstupem do politiky. Po listopadu 1989 působil několik let jako režisér a umělecký šéf v dnes již neexistujícím Hudebním divadle v městské části Hodolany, které bylo druhou scénou Moravského divadla.

"Vzhledem k tomu, že chce Pavel Dostál setrvat v politice až do parlamentních voleb, předpokládám, že spolupráce, pokud by s ní souhlasil, by mohla začít v divadelní sezóně 2006-2007. Zatím nevím, jak bude na nabídku reagovat, ale byli bychom rádi, kdyby s námi spolupracoval," poznamenal Kožušník.

Dostál by měl volnou ruku

Podle svých slov nepředpokládá, že by divadlo vybralo nějakou inscenaci a nabídlo Dostálovi režii. "On je osobnost, a to dost specifická. Spíše bychom se s ním snažili domluvit na titulech, které by sám vybral a které by vyhovovaly jeho naturelu. Vycházím z toho, že to, co na divadle dělal, dělal dobře," dodal ředitel.

Dostál byl vždy jako publicista, dramaturg, režisér, textař, dramatik či televizní scenárista ve velké míře spjat s Olomoucí. V polovině šedesátých let se stal Dostál jedním z hlavních organizátorů alternativního kulturního dění v Olomouci. Založil tu a byl uměleckým šéfem Divadla experimentu (DEX - klub), které bylo až do násilného uzavření v roce 1968 platformou pro tzv. neoficiální kulturu, odkud startovali mimo jiné Karel Kryl, Jaroslav Hutka a rocková skupina The Bluesmen.

Dostálova divadelní kariéra

V roce 1968 začal Dostál spolupracovat jako scenárista s Československou televizí a jeho hry Kdyby všichni kluci světa a Výtečníci byly přeloženy do němčiny, angličtiny, maďarštiny a slovenštiny. Po propuštění z Parku kultury a oddechu v Olomouci z politických důvodů v roce 1971 až do roku 1988 působil výhradně v dělnických povoláních se zákazem umělecké činnosti. Teprve od roku 1988 se pomalu jako autor a režisér začal vracet na česká jeviště, a to nejprve v Brně, Opavě a Šumperku.

Olomoucký primátor Martin Tesařík (ČSSD) předal 2. června Dostálovi Cena města v oblasti dramatického umění. "Asi bych podcenil své ego, kdybych tvrdil, že mi při předávání ceny chyběl pocit štěstí. Na druhé straně jsem ji přijal s jistým zadostiučiněním, protože je to cena města, ve kterém jsem si téměř dvacet let nemohl ani škrtnout, vrznout, ve kterém byli nešťastní, že bydlím," řekl Právu bezprostředně po převzetí ceny Dostál.

Ve čtvrtek ministr kultury v brněnském Masarykově onkologickém ústavu začal další sérii chemoterapeutické léčby.

Související témata:

Výběr článků

Načítám