Hlavní obsah

Paul McCartney - návrat starých dobrých časů

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výčet legend, které zavítaly na české pódia, se rozrostl o další jméno. Není-li již možné, abychom v Praze uvítali skupinu Beatles (John Lennon a George Harrison už zpívají v nebi), přijel nám to v neděli vynahradit Paul McCartney. Macca, jak mu hudební svět říká, dorazil na vrcholu sil a během dvou hodin a 15 minut to chtěl dokázat, aniž by musel.

Foto: Lenka Pokorná

Mistrovství České republiky v kanoistickém maratónu a Český pohár mládeže na dlouhých tratích v Týně nad Vltavou.

Článek

Před vystoupením Paula McCartneyho byly karty rozdány. I kdyby na pódiu T-Mobile Parku koktal, je výraznou osobností hudební historie, což mu nikdo neodpáře. Kromě toho by mu padesátitisícové publikum se zpěvem vždy rádo pomohlo.

Ono to tak ale nebylo. Zpěvák a multiinstrumentalista věděl, co se sluší. Byť mu za deset dnů bude dvaašedesát, nešetřil se. 

McCartney zaujal publikum od začátku

Bez zahřívání spustil úvodní Jet. Díky instrumentálně i vokálně dokonalé doprovodné skupině počal odhalovat šedesátá a sedmdesátá léta. Nenásilné retro, nadto s chlapíkem, který musí mít v hlavě spoustu pozoruhodných příběhů, z nichž prozradil ve svých vzpomínkách mezi jednotlivými skladbami jen zlomek.

Got To Get You Into My Life z alba Beatles Revolver z roku 1966 připomněla, že koncert bude poskládán vedle písní ze sólové kariéry a od vlastní skupiny Wings i z hitů liverpoolské čtveřice. Žádný problém. To, co zvládli skvělí vokalisté v Beatles, pomohli mu na pódiu uskutečnit doprovodní hudebníci. Úsporná verze koncertního turné starým písničkám slušela, navíc se ukázalo, že McCartney je v dobré hlasové formě a repertoár má dokonale zažitý.

Skočit mu na lep ve chvíli, kdy před You Won´t See Me a She´s A Woman prohlásil, že je zpívá na turné poprvé, by bylo naivní. Program koncertu se od jeho předešlých vystoupení příliš nelišil. I proto nejedno oko zvlhlo, když s písní Here Today zavzpomínal na Lennona a následující All Things Must Pass na Harrisona.

Tři slabé chvilky

Slabé chvilky měl koncert tři. Předně poněkud šetřil energií. Namísto očekávané frenetické atmosféry se dostavilo poklidné setkání pamětníků, které k nezkrotnému jásotu přiměl nejprve ohňostroj při písni Live And Let Die a poté až závěr koncertu, postavený výhradně na písních z repertoáru Beatles.

Jedinkrát McCartney pěvecky selhal, když ve druhém přídavku nevyzpíval Helter Skelter a sboristé ho v tom nechali. Třetí hořkost způsobil, když se rozhodl hovořit česky. Byť jej dvě hodiny před koncertem lektorka učila základní fráze, jeho neznělé "ř" trápilo sluch a pokládalo otázku, má-li to zapotřebí. Na obrazovkách běžely titulky.

Celkově nabídl poctivý koncert s poctivými hudebními i vokálními výkony. Hrál při něm na baskytaru, kytaru i klávesové nástroje, zpíval, a to, že byl rozverný a sympatický připišme jeho profesionalitě a schopnosti radovat se ze života a psát skvělé popěvky o lásce.

Anketa

Splnil McCartney v Praze očekávání?
Ano, byl výborný
68 %
Ne, do dokonalosti koncertzu přece jen něco chybělo
11,6 %
Nemohu se vyjádřit, nebyl(a) jsem na koncertě
20,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 722 čtenářů.

Jak vyslovit ř?

Už tři hodiny před koncertem byl McCartney v T-Mobile Parku. V cestovním karavanu v zákulisí jej navštívila lektorka českého jazyka Pavla Štípková, jinak label manažer společnosti EMI, jež McCartneyho alba vydává.

"Karavan měl zařízený v arabském stylu, vypadalo to jako v bytě, a provoněný tyčinkami. Přes skleněné dveře měl látku, kterou skrz bílé kroužky prosvítalo slunce. Během lekce se do ní několikrát zakoukal a řekl, že to vypadá nádherně. Byl přirozený, veselý, klidný, dělal si legraci a tvrdil, že dlouho nepracoval s tak milými lidmi," prozradila Právu Štípková.

Učil se prý velmi rychle, protože má skvělý sluch. Problémy mu dělala písmenka "ř" a "ch". "Nepředstavitelné pro něho bylo říct slovo představuji. Probíhalo to tak, že odzíral a pak se ta slovíčka pokoušel říct stejně. Když jsme se učili větu Vzpomínka na George, prohlásil najednou, že mu čeština připomíná japonštinu a slovo vzpomínka mu znělo lechtivě. Tajemně se při tom usmíval," řekla Štípková.

"Měla jsem zakázáno učit ho vulgarismy. V Holandsku se prý naučil nějakou neslušnou frázi a měl s tím na pódiu problém," uzavřela Štípková.

jaš

Související témata:

Výběr článků

Načítám