Hlavní obsah

Pán prstenů vyvolal šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Dva a půl kilometrů dlouhý špalír vytvořilo v hlavním městě Nového Zélandu 125 000 fanoušků Pána prstenů, jehož třetí díl Návrat krále měl ve Wellingtonu v pondělí v noci předpremiéru. Průvodem projížděli režisér Peter Jackson i všichni představitelé hlavních rolí. Světová premiéra posledního dílu trilogie je plánována na 18. prosince.

Foto: autoři petice

hasiči při povodních

Článek

Průvod tvořený kabriolety a obklopený postavami z filmu oděnými v brnění a na černých koní, směřoval od budovy parlamentu, kde pro tvůrce uspořádala recepci novozélandská premiérka Helen Clarková, do rekonstruovaného kina Embassy Theatre, kam se vejde 852 diváků. Dalších 1250 lidí sledovalo film v blízkém moderním multiplexu.

Jackson se cítil jako člen Beatles

Poté, co režisér a hlavní protagonisté filmu Liv Tylerová, Ian McKellen, Viggo Mortensen a Elijah Wood, došli ke kinu po skoro půl kilometru dlouhém červeném koberci, Jackson poděkoval fanouškům a prohlásil, že žádná premiéra ho nikdy nedojala jako tato. "Na chvilku jsem pocítil, jaké to asi bylo být jedním z Beatles."

Večer se účastnil slavnostního večírku v přístavu, o kterém uvedl: "Byla to ta největší party na světě. Užil jsem si ji, protože takový den se už nikdy nezopakuje."

Film dojal diváky i Tolkienova vnuka

Dvaačtyřicetiletý Jackson k filmu, který trvá tři hodiny a 12 minut, řekl, že je z celé trilogie "nejvíce emotivní". Po projekci pro místní televizi dodal: "Lidé se smáli a plakali v pravou chvíli na správných místech." Herečka Liv Tylerová řekla: "Každý byl velmi vnímavý a všichni povstali a tleskali, což bylo nádherné."

Vnuk autora předlohy J. R. R Tolkiena Royd po předpremiéře řekl: "Bylo to nádherné, skutečně veliké. Poslední noc byla tak emocionální, že jsem plakal jako dítě."

Jackson přemýšlí o Hobitovi

Po projekci odletěl v úterý ráno Jackson do Evropy, kde bude pokračovat v propagaci trilogie. První dva snímky Společenství prstenu a Dvě věže patří k finančně nejúspěšnějším filmům historie. Celkem za ně diváci ve světě zaplatili asi 1,8 miliardy dolarů. Oba snímky přinesly tvůrcům několik technických Oscarů, ale tentokrát je Jackson podle Reuters tipován jako favorit na cenu pro nejlepšího režiséra.

Jackson prohlásil, že se cenami nezabývá: "Nechám ostatní, aby to rozhodli. Já jsem se snažil odvést co nejlepší práci...myslím, že ničeho nelituji." Podle přátel však byl zklamán, že první díl mu nepřinesl Oscara.

Svěřil se také, že po skončení dalšího projektu - remaku King Konga - by se chtěl vrátit k natáčení skromnějších filmů z novozélandského prostředí. Nevyloučil ale ani natočení dalšího filmu hobitovské série - podle Tolkienovy knížky Hobit, která časově předchází Pánovi prstenů. Jackson ale přiznal, že ještě nezískal filmová práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám