Hlavní obsah

Osmašedesát hodin s Voskovcem a Werichem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plných šedesát osm hodin a pár minut k tomu si musíte vyhradit na poslech právě vydané audioknižní podoby vzájemné korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Ambiciózní titul vydaný jednak elektronicky, jednak na šesti kompaktních discích, vznikal postupně ve třech studiích po dobu čtyř let.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Dopisům Jana Wericha propůjčil svůj hlas Norbert Lichý, Jiřího Voskovce ztvárnil Václav Knop. Komplet ovšem obsahuje také listy Werichovy ženy Zdeny adresované za oceán Jiřímu Voskovcovi, kterých se ujala herečka Daniela Kolářová. Základem pro nahrávku bylo třídílné knižní vydání, které postupně vyšlo v letech 2007 až 2008.

Komplet začíná rokem 1945, konkrétně dopisem Jiřího Voskovce z 25. září toho roku adresovaným Werichovi navracejícímu se zpět do Evropy z válečné americké emigrace. Končí pak rokem 1980 působivou vzpomínkou Jiřího Voskovce na zesnulého druha.

Objevené válečné nahrávky Voskovce a Wericha

Kultura

Nicméně termín působivý lze použít pro celé toto rozsáhlé audioknižní dílo. Počínaje vhodnou volbou hereckých interpretů přes vkusné hudební předěly na motivy obecně známých Ježkových písní, a především pak kvůli náplni jednotlivých listů.

Ty reagují na konkrétní události v době svého vzniku, ať už v životě obou přátel, nebo v širších souvislostech. Je v nich ale i řada nadčasových úvah jak o divadle, tak o světě všeobecně. Tu a tam nechybí ani nějaká ta peprná anekdota.

Foto: Albatrosmedia

Jiří Voskovec a Jan Werich ve Vídni v roce 1974

V mnoha případech na sebe dopisy nereagují bezprostředně. Důvodem je, že korespondence se mnohdy křížila. Jiří Voskovec býval zaměstnán filmováním v různých koutech Spojených států, a tak nebylo úplně jednoduché, aby list dorazil vždy včas na místo určení, a pak také skutečnost, že není jisté, zda se veškeré dopisy Jana Wericha zachovaly.

Ve Voskovcově případě je tato věc snazší, protože si listy pečlivě archivoval a od těch, které psal, zakládal kopie. Navíc je patrné, že Voskovec byl ve své korespondenci pracovitější a na jeho rozsáhlejší dopisy Werich z Prahy sem tam reagoval třeba pouhou pohlednicí.

Přesto je ale souhrnné vydání korespondence záležitostí cennou a zajímavou. A navíc milou a povznášející, protože zaposlouchat se do slov obou pánů je příjemné.

Filip Šír: Voskovec a Werich reagovali na útok na Heydricha hned

Kultura

Wericha a Voskovce připomíná velkorysá obrazová publikace

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám