Hlavní obsah

Opera 2022 nabídne klasiku i neznámé nové tituly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvacet operních titulů v devatenácti inscenacích nabídne divákům 15. ročník Festivalu hudebního divadla Opera 2022, který se uskuteční od 16. února do 29. března většinou na scénách pražského Národního divadla.

Foto: Karel Kašák

Alžběta Vomáčková (vlevo) jako Lišák Zlatohříbítek a Lívia Obručník Vénosová jako Bystrouška v liberecké inscenaci Janáčkovy opery.

Článek

Festival, který od roku 1993 pořádá Jednota hudebního divadla v spolupráci se zúčastněnými divadly, poskytuje komplexní pohled na tvorbu všech domácích operních souborů, od roku 2015 i operních divadel z Bratislavy, Banské Bystrice a Košic. Je příležitostí nejen porovnat úroveň domácích scén, ale i možností vidět v Praze řadu po léta neuváděných či zcela nových operních titulů, stejně jako různý inscenační přístup k opeře. Na pražské scéně se i letos objeví Boitův Mefistofeles, Donizettiho Roberto Devereux, Křičkův Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší anebo Foersterova Eva.

Festivalový program otevře 16. ledna v Národním divadle inscenace Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky týmu režisérky Lindy Keprtové a dirigenta Martina Doubravského, který na minulých ročnících získal řadu ocenění jak od odborné kritiky, tak i od diváků.

Zvláštní a divácky atraktivní programovou kategorii tvoří inscenace souborů tvořících nezávisle na tradiční operní síti. Ensemble Opera Diversa přiveze hravé opery pro děti pod společným názvem Městská strašidla, Ensemble Opera Damian operu Piráti Tomáše Hanzlíka, Hausopera titul Věčná slečna Bledá aneb Operní nejistota pro široké masy od Markéty Dvořákové a Iva Medka, soubor Isha Trio & hosté operu TiAmo Iva Medka, Sáry Medkové a Víta Zouhara. A v nabídce jsou i další miniopery hrané v netradičních prostorech. Festivalu se zúčastní i oba operní soubory pražského Národního divadla, Opera Národního divadla uvede Janáčkovu Káťu Kabanovou a Státní opera Vzdálený zvuk Franze Schrekera.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám