Hlavní obsah

Obří stavba z kartonu vzdá hold Santinimu. Stavět ji ve Žďáru nad Sázavou může každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrajete si, stavíte si rádi? Tak přesně pro vás je happening, který se uskuteční na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Pod dozorem francouzského abstraktního umělce Oliviera Grossetêtea tam vznikne stavba z kartonových krabic, jež bude vycházet ze základních principů geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho. Od jeho úmrtí letos uplyne 300 let.

Foto: Olivier Grossetête

Řím

Článek

„Santini byl bezpochyby geniální architekt. Já se považuji spíše za takového designéra, protože stavbám, které navrhuji, dává život především energie a společná práce lidí, kteří se účastní workshopů. Mým hlavním cílem je lidi propojovat v komunitní činnosti a podpořit jejich setkávání, stavba je tak společnou synergií. V České republice je to můj první projekt a velmi se těším na všechny, kteří přijdou na veřejné workshopy či se jen podívat,“ říká Olivier Grossetête.

Do Žďáru zve každého, kdo se chce netradiční výstavby zúčastnit. Od 17. června budou celý týden probíhat dopolední a odpolední workshopy otevřené všem zájemcům starším 9 let. Pod jeho vedením budou lidé společně připravovat jednotlivé komponenty pro finální kartonovou stavbu.

Olivier Grossetête

  • Narodil se v roce 1973 v Paříži. Žije v Marseille a tvoří po celém světe.
  • Od studia na škole výtvarných umění ve Valencii se snaží pomocí své tvorby oživovat sny a poezii v každodenní realitě. Pomocí hry zpochybňuje zákony, kterými se řídíme.
  • Již v roce 2002 vytvářel koláže z administrativních dokumentů, jakými jsou bankovky, parkovací lístky či pokuty, a vytvářel tak novou fiktivní realitu. Další aspekt jeho tvorby se přibližuje sochařství a představuje „poetické objekty“, které fungují každý svým vlastním způsobem, pohybují se tam a zpět mezi sny, poetickými obrazy a zákony, které řídí náš svět.
  • Známé jsou jeho obří stavby z kartonu, pomocí kterých zkoumá městské prostory a umožňuje nám je společně prožívat. Do stavby se zapojují i obyvatelé měst, kteří společně vytvářejí utopickou budovu, dočasnou a zbytečnou, a účastní se uměleckého zážitku, ve kterém každý najde své právoplatné místo. Konstrukce z lepenky a pásky je vyrobena bez jeřábů nebo strojů, pouze s využitím lidské energie.
  • Kartonové monumentální konstrukce tvořil po celém světě, na mnoha místech v Evropě, USA, Austrálii či v Asii. V České republice se představí poprvé.

Všechny díly se pak dají dohromady 24. června. Kartonová stavba bude pod Zelenou horou jeden den. Umělecké dílo vznikne 1600 krabic.

Harmonogram akce ve Žďáru nad Sázavou

  • Od 17. do 23. června budou probíhat tvořivé workshopy v budově Konventu. Denně se zde vystřídá zhruba 60 osob, kteří budou rozděleni do dvou skupin. Pod vedením Oliviera Grossetêtea nebo jeho asistentů budou tvořit komponenty finálního díla. Dopoledne od 8.30 do 12.30 a odpoledne od 13.30 do 17.30.
  • V sobotu 24. června proběhne samotná stavba monumentálního díla na terase před Muzeem nové generace pod hrází Konventského rybníka. Od rána začne přenos komponentů z Konventu a stavba díla na terase před Muzeem nové generace. Vlastní stavba potrvá 8-10 hodin. Následně se ukotví, nasvítí a bude k obdivu návštěvníků volně přístupná až do nedělního odpoledne.
  • V neděli 25. června bude následovat demolice monumentální stavby, tj. cca v 15 hodin. Poté proběhne odvoz použitého materiálu k recyklaci a dalšímu využití.

Reklama

Související témata:
Olivier Grossetête

Výběr článků

Načítám