Hlavní obsah

Obří plastiky genitálií i skládačka z Ježíšova těla. V bývalém lihovaru na pražském Smíchově vznikla galerie Davida Černého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 5

Průřez celoživotní tvorbou umělce Davida Černého nabídne nová galerie s názvem Musoleum. Vznikla v bývalé varně zlíchovského lihovaru, ten se momentálně mění na bytový komplex. Černého galerie je první hotovou stavbou v areálu. V šesti patrech je vystaveno několik desítek děl, k vidění budou od soboty 1. dubna.

Galerie ve varně LihovaruVideo: Novinky

 
Článek

Kontroverzní díla kontroverzního umělce, tak by se dala shrnout nová galerie s názvem Musoleum na pražském Smíchově.

„Je to průřez mojí galerijní tvorbou, kterou jsem vyprodukoval za 35 let aktivního uměleckého života. Z mého pohledu je to spíše marginální, protože pro mě jsou rozhodně dominantní venkovní instalace,“ sdělil Novinkám umělec David Černý.

Foto: Novinky

Galerie nabídne i kontroverzní díla

V Musoleu ale došlo i na venkovní instalace. Třeba omítku bývalé varny zdobí lezoucí miminko, podobně jako žižkovskou televizní věž.

„Ta díla již dlouho nebyla vystavena. Tak jsem se rozhodl, že je zkusím dostat ven. Původně se to dokonce mělo jmenovat skladiště. Musoleum je ale celkem jasná ironie,“ dodal Černý.

Bývalá varna původně neměla žádná patra, po rekonstrukci jich vzniklo pět nadzemních a jedno pod úrovní země. Galerie se rozkládá ve všech šesti patrech. V přízemí je pro návštěvníky přichystána také kavárna.

Industriální komplex v místě bývalého lihovaru na Smíchově doplní prvky Davida Černého i skupiny Ztohoven

Tipy a trendy

„Je to vlastně částečně tematicky rozděleno do pater, aby na sebe věci navazovaly. Říkal jsem si, zda to udělat více časově, nebo logicky. Nakonec jsem zvolil logiku,“ vysvětlil David Černý.

Foto: Novinky

V celkem šesti patrech je přichystán průřez tvorbou umělce

Galerii plánuje Černý postupně doplňovat a lehce proměňovat. „Občas něco někam vypůjčím, a pak to budu nahrazovat zase něčím jiným,“ dodal.

Galerie pro hosta

V Musoleu nebude vystaveno jen dílo Černého, ale i díla přátel umělce. „Ten plán na tento rok je už v podstatě plný,“ doplnil.

Prvním hostem bude fotograf Dan Materna, ten v galerii představí své snímky ze zákoutí bývalého lihovaru. „Když jsem sem poprvé přišel, tak jsem objevil úplně krásná neuvěřitelná zákoutí a spoustu zachovalých různých přístrojů, které souvisely jednak s tím lihovarem, a zároveň tady byla i octárna,“ řekl ČTK Materna.

Fotografie by se po výstavě měly stát součástí výzdoby interiéru nově vznikajících bytových domů vedle galerie.

Foto: Novinky

Budova bývalé varny po rekonstrukci

Po Maternovi mají svá díla uvést mimo jiné i Vladimir 518, Aneta Filipová, Michal Škapa či Filip Černý.

Černého otisk v celém bytovém komplexu

Umělec se současně podílí také na vzhledu celého projektu LIHOVAR Smíchov. S investorem, společností Trigema, spolupracuje již léta. Za sebou mají třeba sochu obří ženy v Karlíně či sochu Trifot u stanice metra Nové Butovice.

Butovický Trifot Davida Černého je unikátním dílem na městské periferii

Vaše zprávy

Industriální komplex v místě bývalého lihovaru na Smíchově doplní prvky Davida Černého i skupiny Ztohoven

Tipy a trendy

„To je organická spolupráce. My jsme spolu s Marcelem Souralem (předseda představenstva spol. Trigema- pozn. redakce) vymýšleli koncept, co uděláme s tou varnou. Ona jako jediná budova měla stavební povolení,“ vysvětlil Černý.

Původně měly v chráněné budově vzniknout kanceláře. „Postupem času se rozhodlo, že to bude galerie mých věcí,“ dodal David Černý.

Anketa

Láká vás navštívit Musoleum?
Ano, tvorbu Davida Černého si nenechám ujít
22,2 %
Ne, tvorba Černého mě neláká
77,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4968 čtenářů.

Může se vám hodit na Zboží.cz. Kniha: David Černý Fifty Licks - Jan H. Vitvar

Reklama

Výběr článků

Načítám