Hlavní obsah

Butovický Trifot Davida Černého je unikátním dílem na městské periferii

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctimetrová socha stativu se změtí foťáků od Davida Černého oživila mistrnou kompozicí kdysi naprosto nezajímavou periferii kolem stanice metra Nové Butovice. V místech, kde zela řadu let stavební jáma, vyrostlo moderní centrum, zaklenulo vysokými domy jakési údolí směřující k Centrálnímu parku.

Foto: Vratislav Konečný

Dvanáctimetrový Trifot

Článek

Jedna z budov v přízemí se stala výstavní síní fotografie a připojenou kavárnou. Již téměř půl roku, od 13. října 2016, dominuje prostoru před domy Černého Trifot, který představuje vývoj fototechniky. 

Velké kamery v „očích“ foťáků snímají dění kolem, nádherné je to v noci, a následně promítají na čtyři obrazovky umístěné po bocích skulptury.

Černého ke kompozici inspirovalo dílo britského spisovatele Johna Wyndhama Den trifidů, ve kterém obří rostliny ovládly svět.

Příroda stále existuje

V Centru v současné době probíhá výstava Czech Nature Photo, vystavují tu své velkoformátové snímky Václav Šilha, Oldřich Prosický, Petr Bambousek, Dan Materna, Rostislav Štach a Michal Krause.

Autoři zachytili, co kolem nás mizí. Některá zvířata jsou pro nás exotická, nikdy s poloopicemi, hady či vzácnými motýli nepřijdeme do styku, alespoň absolutní většina z nás. Ale jsou tu vyfoceni i rysové, vlci, zajíci, o jejichž bezžití se člověk snaží už celá staletí.

Zoologické zahrady a fotky nám snad stačit nebudou, už bychom se měli probrat a začít s přírodou žít.

Ředitelkou Centra je fotografka Veronika Souralová.

Reklama

Výběr článků

Načítám