Hlavní obsah

Obliba multikin mírně klesá, menší kina lákají náročné diváky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba multikin v Česku od roku 2009 mírně klesá a za poslední dva roky bylo otevřeno pouze jedno nové. Důvodem je mimo jiné to, že se klasická kina naučila specializovat nabídku a často například cílí na umělecké filmy pro náročného diváka, které nejsou v komplexech multikin k vidění.

Článek

Multikina se i přesto těší rostoucím tržbám – za minulý rok utržila rekordních 1,67 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy projektu Česko v datech a dat Unie filmových distributorů.

Z 629 českých kin je multikin 29. Většina byla otevřena v letech 2001 až 2008. Poslední multikino bylo otevřeno v Galerii Teplice v roce 2014. Od roku 1999 byla uzavřena čtyři multikina. Na multiplexy připadá asi 75 procent celkových tržeb kin a až 70 procent všech diváků. První multikino v ČR vzniklo v Brně v roce 1999. Vrchol obliby nastal v roce 2009, kdy multikina měla 89procentní podíl na trhu.

Například v Olomouckém kraji zatím fungují pouze dvě multikina, která promítají v nákupních centrech a navštěvují je lidé z širokého okolí. V ostatních městech se stavba multikin zatím neplánuje a lidé můžou zajít pouze do klasických biografů, jejichž počet ale v posledních letech výrazně klesl. Samosprávy do zbývajících kin investují milióny korun, aby udržely krok s multiplexy. Například digitalizace prostějovského kina Metro stála 6,2 miliónu korun a podařilo se díky ní zastavit pokles návštěvnosti a tržeb.

Celková návštěvnost už 26 let klesá

Stotisícový Liberec má multikina dvě. V roce 2008 byl otevřen větší multiplex CineStar s osmi sály pro zhruba 1230 diváků, o dva roky později k němu přibylo menší kino s pěti sály pro téměř 870 diváků v centru města. Bylo to první plně digitalizované multikino v ČR. I když v době otevření druhého multikina mnozí prorokovali, že je aglomerace Liberec-Jablonec se 150 000 obyvateli neuživí, obě stále fungují.

„Druhé multikino vždy přinese nárůst návštěvnosti,” řekl ČTK ředitel CineStar Jan Bradáč. CineStar si v Liberci podle Bradáče udržel i po otevření druhého multiplexu návštěvnost a diváků stále přibývá.

Multikino CineStar v Hradci Králové loni zažilo dobrý rok, jeho návštěvnost vzrostla nad 400 000 diváků. Podle generálního manažera kina Petra Provazníka byla vyšší návštěva i důsledkem zlepšené ekonomické situace v ČR, kdy lidé více utrácejí za zábavu. Dobrý rok kino očekává i letos. Podle Provazníka to naznačily první dva měsíce, kdy do multikina přišlo měsíčně kolem 38 000 lidí.

Návštěvnost českých kin celkově klesla za posledních 26 let více než čtyřikrát. V roce 1989 přišlo do kina 51 miliónů návštěvníků, loni přilákaly tuzemské i zahraniční filmy do biografů jen 12 miliónů lidí. V roce 1989 bylo v Česku 2025 kinosálů nabízejících celkem 563 000 sedadel. Loni evidoval Český statistický úřad jen 629 kin s celkovou kapacitou 203 000 míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám