Hlavní obsah

O erotické obrazy Kupky se strhl boj

– PRAHA
Novinky, ČTK, Peter Kováč

Velký zájem byl na sobotní aukci výtvarného umění síně Meissner-Neumann o jedenáct děl Františka Kupky ze sbírky průmyslníka Jindřicha Waldese restituované z Národní galerie v Praze.

Foto: Vratislav Konečný

spirálové schodiště

Článek

S napětím byla očekávána dražba abstraktní Modré kompozice. Pokud by totiž kupci zvýšili cenu z 6,5 miliónu korun až na 8,5 miliónu korun, byl by to nejen letošní český aukční rekord, ale vůbec nejvyšší suma, za jakou byl obraz na dražbě v tuzemsku po roce 1989 prodán. Nejdražší nabízené obrazy, už zmiňovaná Modrá kompozice a  Žena v zrcadle za 2,8 milionu, však kupce nenašly. 

Zájem byl o erotické akvarely

Boj se v sále pražského hotelu Intercontinental strhl o dva erotické akvarely z roku 1905, které měly vyvolávací cenu 45 000 korun. Jeden z nich se nakonec prodal za 250 000, druhý pak za 340 000. Je to zatím nejvyšší cena zplacená za akvarel. Oba obrazy zobrazují mileneckou dvojici a podle odborníků patří k nejodvážnějším výjevům v evropském moderním umění. Muž je sám malíř a pod ním ležící dívka jeho budoucí manželka Nina, která tehdy ještě byla modelkou Paula Cézanna.

Akvarely získali podle sdělení spolumajitele aukční firmy Petra Meissnera dva Češi, o nichž prozradil pouze to, že vlastní velmi hodnotné sbírky zakladatelů moderního umění. Jedním z nich byl možná Vladimír Železný, ředitel TV Nova, ale protože aukce jsou anonymní, jde o pouhou zákulisní spekulaci.

Meissner také řekl: "Ozvali se i četní sběratelé ze zahraničí, zejména z Francie, ale nepřijeli, protože jsme jim sdělili, že Kupkova díla jsou vyhlášena za kulturní památku a s jejich vývozem by mohly být problémy."

Nejdražší díla

Nejhlouběji do kapsy musel sáhnout zájemce o Kupkovu kresbu Žlutý krám, která změnila majitele za vyvolávací cenu 1,2 miliónu korun. Za 950 000 korun byl prodán Kupkův akvarel Zusa Vilette.

Celkem se dražilo 411 výtvarných děl, prodalo se jich 70 procent za 14,7 miliónů korun. Velký zájem byl o malou kresbu Marka Chagalla Harfenistka. Její cena vystoupila z 10000 na 160 000 korun. S úspěchem se setkal i obraz Václava Brožíka Vesnické domky se zelinářskými zahrádkami - aukční síň stanovila vyvolávací cenu na 700 000 korun, prodala o 50 000 korun dráž. Naopak se nepodařilo najít kupce pro olej Zátiší s revolverem a ovocem od Oscara Domingueze, vyvolávaný za 2,3 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nabídka Kupků z Waldesovy sbírky

Európa byla podle řecké mytologie dcerou sídónského krále, do níž se zamiloval sám vládce Olympu, mocný Zeus. Aby ji získal, proměnil se v milého a přítulného...

Erotický Kupka hledá kupce

Dvě nejerotičtější díla Františka Kupky nabízí aukční firma Meissner - Neumann na dražbě v sobotu 3. května v pražském hotelu Inter-Continental. Oba akvarely...

Výběr článků

Načítám