Hlavní obsah

Erotický Kupka hledá kupce

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě nejerotičtější díla Františka Kupky nabízí aukční firma Meissner - Neumann na dražbě v sobotu 3. května v pražském hotelu Inter-Continental. Oba akvarely namaloval umělec ve svých čtyřiatřiceti letech a kdysi zdobily sbírku Jindřicha Waldese.

Foto: Salim Issa

Švihadlo

Článek

Vyobrazení milenecké dvojice souložící v parku náleží k nejodvážnějším scénám v evropském moderním umění. Ani Picassovy kresby a grafiky z pozdního období nenabízí tak živočišně zachycené scény. Vyvolávací cena každého z Kupkových erotických akvarelů je 45 tisíc korun.

Na aukci je v nabídce 391 obrazů, kreseb, grafik a plastik, k nejdražším patří Modrá kompozice od Františka Kupky, abstraktní obraz z roku 1925. Také toto dílo pochází z proslulé kolekce továrníka Waldese a bylo restituováno z pražské Národní galerie v roce 1996. Vyvoláváno je za 6 a půl miliónů korun s předpokladem, že by kupci mohl zvednout cenu až na 8 a půl miliónu. Pokud se obraz prodá, půjde o letošní český aukční rekord.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám