Hlavní obsah

O americké renesanci mezi řediteli galerijních institucí

Právo, Peter Kováč

Na dotaz Práva, proč v čele velkých galerijních institucí ve Francii, Anglii, Německu nebo v USA stojí odborníci na umění, a nikoli ekonomové, ministr kultury Jiří Besser odpověděl, že se nemusíme vždy ohlížet na Západ jako na svůj vzor.

Foto: Profimedia.cz

Ministr kultury Jiří Besser dává přednost ekonomům před historiky umění.

Článek

On sám byl prý vcelku nedávno na jednání v Moskvě a sešel se tam s ředitelkou Puškinova muzea, která také není historičkou umění. A vůbec by prý bylo špatně, kdyby Národní galerii ovládal jen jeden historik umění. Lepší je ekonomický manažer, který si přizve k výstavám odborníky.

Celé tohle vysvětlení mi připomnělo příhodu z nedávných dob Divokého východu. Pověřený ředitel jedné východní galerijní instituce byl pozván na večeři americkým ředitelem jistého muzea a při ní se neformálně domlouvali na spolupráci.

Už nikdy nebyl ve východní instituci spatřen

A onen východní ředitel, neodborník, západnímu řediteli, odborníkovi, navrhl, že výměnou za jinou výstavu by mohla být v jejich galerii třeba americká renesance.

Host se ještě jednou zeptal, jestli slyšel dobře. Když byl ubezpečen, že ano, tak se zvedl a už nikdy nebyl v této východní instituci spatřen.

Nový generální ředitel Národní galerie Vladimír Rösel toho jistě ví hodně o penězích a možná by i věděl, že žádná renesance na amerických prériích nikdy nebyla, nicméně řada výstav a společných akcí se mezi řediteli velkých muzeí a galerií domlouvá zcela neformálně, právě při podobných večeřích či vernisážích. Jakákoli odbornější debata tak bude pro nového ředitele Národní galerie vždy handicapem.

Nerozumím, já jsem jen přes peníze

A výmluva typu „já tomu nerozumím, já jsem tady jen přes peníze“ obstojí na Východě, ale neobstojí na Západě. Možná právě proto nám ministr Besser jako nový vzor představil Moskvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bob Dylan: Číňani mě necenzurovali

Bob Dylan nedávno vystoupil v Číně a seznam písní posílal předem komunistické vládě. V Americe za to sklidil kritiku. Má tohle ikona šedesátých let zapotřebí?

ČT 4 vydělala na hokeji

Stanice ČT 4 vydělala na MS v hokeji tím, že přitáhla rekordní počet diváků v celé historii stanice. Hokejová mánie začala v pátek odpoledne, kdy se od 15.30...

Gospel Limited v Rock Café

Pražský sbor Gospel Limited zazpívá 1. června v Rock Café. Věnuje se modernímu gospelu a pod vedením sbormistra Václava Třísky vystupuje od roku 2007.

Výběr článků

Načítám