Hlavní obsah

Bob Dylan: Číňani mě necenzurovali

Novinky, Stanislav Dvořák

Bob Dylan nedávno vystoupil v Číně a seznam písní posílal předem komunistické vládě. V Americe za to sklidil kritiku. Má tohle ikona šedesátých let zapotřebí?

Článek

Folk-rockový bard to v tisku "schytal" za svůj opatrný přístup. Někteří ho kritizovali za to, že nezařadil nejvýraznější protest-songy z 60. let. Dylan ale odpověděl, že to není pravda. Zahrál prý všechny písně, které chtěl, a o cenzuře nemůže být řeč.

Dylan uvedl, že čínská vláda ho požádala o seznam písní, ale protože playlisty neustále mění, poslal jim seznamy z posledních tří měsíců. Nikdo mu prý neřekl, že jsou některé písně nebo verše zakázané, a tak hrál všechno.

Maureen Dowdová z New York Times zpěváka ostře kritizovala za to, že právě Dylan, který toho tolik nazpíval o svobodě, při pobytu v Číně neřekl ani slovo o známém umělci Ai Wei Weiovi, který je vládou šikanován a vyšetřován pro zřejmě vymyšlené zločiny, protože si dovolil upozornit na skutečné poměry v diktatuře.

"Odzpíval cenzurovaný seznam písní, vzal si od komunistů hromadu peněz a odjel," napsala znechucená komentátorka.

Podle Dylana publikum nadšeně reagovalo na jeho novější písně. "Zeptejte se kohokoliv, kdo tam byl. Byli mladí a mám pocit, že by stejně neznali mé rané písničky," tvrdí zpěvák.

Reklama

Výběr článků

Načítám