Hlavní obsah

Nový Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka oslaví skladatelovo výročí

Právo, hon

Více než tři desítky koncertů v osmi městech a obcích Moravskoslezského kraje nabídne Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který začne už za necelé tři týdny v Ostravě a potrvá až do prvního prázdninového dne.

Foto: Pavla Hartmanová

Pěvec Adam Plachetka

Článek

Pod novou značkou se skrývají dva dosavadní festivaly Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy, které se letos u příležitosti 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka spojily, a tak vznikla jedna z největších hudebních přehlídek v České republice. Diváci se můžou těšit ve 32 dnech nejenom na symfonické a komorní koncerty, ale také například na baletní večer, hukvaldské nokturno nebo třeba jazzové odpoledne.

Mezi nejzajímavějšími letošními interprety září například houslisté Julian Rachlin a Jiří Vodička, klavíristé Roman Rabinovich a Ivo Kahánek, ale také třeba dirigenti Krzystof Penderecki a Christian Arming či operní pěvec Adam Plachetka. Kromě předních domácích orchestrů jako jsou Česká filharmonie a Janáčkova filharmonie si můžou milovníci hudby zajít třeba i na Litevský národní symfonický orchestr.

Řada koncertů je již nyní beznadějně vyprodaná. V první řadě jde o zahajovací koncert, který bude letos věnován 100. výročí vzniku Československa. Program tradičně zahájí Janáčkova Sinfonieta, přičemž úvodní fanfáry zazní daleko velkolepěji než kdykoliv dříve - orchestr totiž posílí i členové Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.

O mediální hvězdy nejde

Jak říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek, přestože se v programu představí řada významných umělců světového formátu, nejde o festival založený na mediálních hvězdách. „Vždy jsme stavěli na programu pro co nejširší posluchačskou veřejnost, programu sofistikovaném. Co se interpretů týká, pak nám jde především o vyrovnanost: generační, národnostní či třeba instrumentální,“ uvedl Javůrek.

Z koncertů, které zatím nejsou vyprodány, upozornil zejména na vystoupení Julia Rachlina, jednoho z nejžádanějších houslistů dneška, s neméně uznávaným pianistou Itamarem Golanem. Na programu budou Beethovenovy či Brahmsovy sonáty, ale i skladby Antonína Dvořáka. Kromě klasických koncertních sálů festival letos zavítá i do vítkovického Gongu, kam přiveze představení Petra Zusky Sólo pro nás dva v podání baletního souboru Národního divadla v Praze. Představení se opírá mimo jiné o písně Jaromíra Nohavici.

Velká část festivalu se bude odehrávat na Hukvaldech, asi největšími lákadly jsou inscenace Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v podání Slezského divadla Opava a kultovní muzikál Balada pro banditu, s jehož úspěšnou divadelní verzí přijede legendární brněnské divadlo Husa na provázku.

Reklama

Výběr článků

Načítám