Hlavní obsah

Nový film o WikiLeaks se nelíbí zakladateli serveru Assangeovi

Nové americké filmové drama Fifth Estate, které mapuje existenci serveru WikiLeaks, se hrubě nelíbí australskému zakladateli serveru Julianu Assangeovi. Podle něj se jedná o špatný film plný lží, který neukazuje podstatu serveru a je shovívavý k americké vládě.

Foto: Finbarr O'Reilly/Files , Reuters

Julian Assange

Článek

„Film je přehlídkou stařecké nudy, kterou bude s to ocenit jen americká vláda,” vzkázal Assange e-mailem z ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde se od loňska skrývá před britskými řady. Ty ho chtějí vydat do Švédska, kde mu hrozí soudní stíhání pro podezření ze znásilnění.

Snímek Fifth Estate, v němž Assange ztělesnil britský herec Benedict Cumberbatch, přibližuje hlavně dobu, kdy se WikiLeaks proslavil zveřejněním tajných amerických dokumentů. Film vychází zčásti z autobiografie Daniela Domscheita-Berga, který s Assangem server vytvořil, ale poté od něj ve zlém odešel a dosud se s WikiLeaks soudí.

Portál WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. Velký poprask způsobil ve světě zejména v roce 2010, kdy na internetu vystavil statisíce utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám