Hlavní obsah

Film Amnestie je inspirován vzpourou ve věznici v Leopoldově

Právo, Ivan Vilček

Po amnestii udělené československým prezidentem Václavem Havlem vypukla ve vězení v Leopoldově vzpoura, kterou musely potlačit speciální jednotky s nasazením těžké techniky. Těmito událostmi je inspirován film Amnestie, který přijde do českých kin v polovině listopadu u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

První ukázka z filmu AmnestieVideo: Bontonfilm

 
Článek

Film byl natočen podle knihy Amnestie, která rozpoutala peklo od autora Radovana Dunaje, ale sám režisér Jonáš Karásek připouští, že se příliš nedrželi historických faktů. „Jsou tam ty základní milníky - revoluce, amnestie a následná vzpoura. Snažili jsme se hlavně naznačit pocit té doby a to, jak to prožívali lidé,“ řekl režisér. Dění v několika rodinách se odehrává na pozadí těchto historických událostí. „Právě tyto události mají výrazný vliv na to, jak se mění jejich život,“ dodal Karásek.

Natáčení se odehrávalo mimo jiné i přímo ve věznicích v Leopoldově a v Mladé Boleslavi. „V roce 1989 mi bylo sedmnáct a stál jsem na náměstí. Dnes opět stojím na náměstí a člověk má mnohdy pocit, jako kdyby se minulost opakovala,“ říká jeden z hlavních představitelů Marek Majeský, který se loni objevil na tribuně na protestech Za slušné Slovensko po vraždě novináře Jána Kuciaka.

Foto: Bontonfilm

Film Amnestie se vrací do roku 1990.

Herec Ján Jackuliak, který hraje šéfa bachařů, natáčel přímo ve vězení. „Reálně jsem strávil v Leopoldově dva dny a v Mladé Boleslavi osm dní. Nedovedu si představit, že bych v tomto prostředí měl strávit několik let,“ přiznal Jackuliak.

Ve filmu se objeví také Anna Geislerová, Marek Vašut, Roman Luknár a další. „Marek Vašut mluví výborně slovensky. Doufám, že ho v Čechách nepředabují,“ vyjádřil naději režisér Karásek.

Po listopadové revoluci udělil prezident Václav Havel rozsáhlou amnestii, která se vztahovala na téměř osmdesát procent odsouzených. Měla být symbolem změny režimu i znamením, že předchozí justice nepracovala dobře. Amnestie se nevztahovala na nejtěžší zločince, jejichž část se v Leopoldově vzbouřila. Následoval tvrdý zákrok speciálních jednotek policie. Při potlačování vzpoury zahynul jeden vězeň a 29 jich bylo zraněno.

Točí se film o vzpouře vězňů v Leopoldově po amnestii Václava Havla v roce 1990

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám