Hlavní obsah

Točí se film o vzpouře vězňů v Leopoldově po amnestii Václava Havla v roce 1990

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V Leopoldově se před osmadvaceti lety vzbouřili vězni, na které se nevztahovala amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla. Na Slovensku se v těchto dnech natáčí film s názvem Amnestie, který pojednává o těchto dramatických dnech.

Natáčení filmu AmnestieVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Ve čtvrtek se natáčelo v Bratislavě na střeše opuštěné budovy, která představovala leopoldovskou věznici. V jedné z akčních scén se vězni bouří, zapalují střechu a policistům předvádějí obscénní gesta. Režisér je spokojený a na pátek se už připravuje další scéna.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Příprava scény na střeše opusštěné budovy

V té by se měla vzpoura potlačit a vězni spoutat. Do akce je nasazen transportér a vrtulník. To je filmový návrat do rozbouřeného Československa roku 1990.

Havlova amnestie

Po listopadové revoluci udělil prezident Václav Havel rozsáhlou amnestii, která se vztahovala na téměř osmdesát procent odsouzených. Měla být symbolem změny režimu i znamením, že předchozí justice nepracovala dobře.

Amnestie se nevztahovala na nejtěžší zločince, jejichž část se v Leopoldově vzbouřila. Následoval tvrdý zákrok speciálních jednotek policie. Při potlačování vzpoury zahynul jeden vězeň a 29 jich bylo zraněno.

Foto: Archiv filmového štábu

Film se natáček i v leopoldovské věznici.

Film vzniká v koprodukci Endorfilmu a Rozhlasu a televize Slovenska. Režisérem je Jonáš Karásek. Ve snímku se objeví známí slovenští a čeští herci, například Marek Vašut, Roman Luknár, Ján Jackuliak a další.

Film se natáčí podle knihy Amnestie, která rozpoutala peklo od autora Radovana Dunaje. Premiéra je naplánovaná na období oslav 30. výročí sametové revoluce v roce 2019.

„Předpokládáme, že snímek rozpoutá širokou společenskou diskusi, a to je naším cílem,“ říká producent filmu Maroš Hečko. Natáčí se v autentickém prostředí leopoldovské věznice i na dalších místech na Slovensku a v České republice.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Scéna, kdy se odsouzení dostali na střechu věznice.

Reklama

Výběr článků

Načítám