Hlavní obsah

Nové zábavné pořady komerčních televizí

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábava patří na obrazovce k nejvděčnějším a pro televize není nic snazšího, než nabarvit studio a pozvat populární tváře, aby způsobily veselo. Není ale nic těžšího než zajistit, aby namísto toho nebylo trapno. Jak se to povedlo Nově v show Tenkrát na Východě a Primě s Pánským klubem?

Foto: Petr Gongol (www.cirkusy.eu)

Národní cirkus Jo-Joo

Článek

Nova naskočila na vlnu socialistického retra, která zasáhla východní Evropu a už delší dobu mdle šplouchá i na domácím dvorku. Vždyť Prima vysílá jeden archivní domácí seriál za druhým a k největším příjmům České televize v poslední době patřily právě peníze za prodej normalizačních Třiceti případů majora Zemana.

Vyčichlé radovánky u skříní

V zábavném pořadu Tenkrát na Východě si nejsledovanější celoplošná stanice jednou za měsíc utahuje jak z dobových hitů, tak drobností, které obtěžovaly. Pustila se do něj směle, ačkoli nemá za zády žádný dobový archiv jako veřejnoprávní ČT. Co nemůže předvést v originále, klidně napodobí, nezastavila se ani před animovaným seriálem o rodince Smolíkových. Proč by třeba věčně lamentující Gábi nemohla zahrát třeba textařka Gábina Osvaldová?

Protože ironické legrácky by nemusely stačit, aby televize zaujala dost velké publikum, dala divákům i možnost soutěžit. Kdo uhodne, z kterého roku si právě střílí, vyhraje sumu, jež se v tisícikorunách vyrovná poslednímu dvojčíslí z letopočtu. Paradoxně tak můžou nejmíň získat ti, kteří si nejlépe pamatují: mít pod kůží zadřená šedesátá léta se vyplatí míň, než si vzpomenout na rok 1989.

Protože se scenáristka Lenka Hornová se zatím vyžívala v pozdějších dobách,  zdálo se, že Nova by zřejmě nejraději bavila mladší publikum. Jenže dostat mladé k televizi je potíž a přes velký ohlas soutěže SuperStar patří k nejvděčnějším televizním divákům hlavně starší generace. A tak v pondělí Nova zapátrala i hlouběji v čase.

Hulvát vzpomíná

Původně měla pořad uvádět herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková. Jenže počáteční lehce populární a mírně osvětový scénář, který se jí líbil, vystřídal ještě před vysíláním pokus o rozjívený humor blízký spíš Tele Tele než veřejnoprávním Hvězdám, které nehasnou.

Namísto jemné blondýnky se tedy na jevišti objevil podivínský hulvát Kamil Urbánek. Záhadného chlapa v rádiovce odhalili jedině ti, kteří pravidelně poslouchali rádio Evropa 2 a jeho pořad Mrázek, ústředna! Na Novu totiž následoval svého kolegu z ranní show Leoše Mareše moderátor Patrik Hezucký.

Jeho připitomělý strejda ale není zrovna nejšťastnějším průvodcem pořadu: co ještě může fungovat v krátkých skečích v Tele Tele, na velké ploše rychle vyčichne. K těm šťastnějším rozhodnutím patří fakt, že Nova pořad točí v měsíčním cyklu.

Ale i to je na pokus o rozjuchané retro trochu moc. Upřímně: nad třicet let starými módními výstřelky se sice rozverně jásá snad v každé rodině, jenže nanejvýš jednou za několik let, anebo při stěhování půdy po babičce. Poslední díl sledovalo 30 procent z diváků u obrazovek, tedy 1,39 miliónu lidí, skoro o 400 000 méně než seriál ČT Místo nahoře.

Šovinistický dýchánek na Primě

Scénář k Pánskému klubu na Primě nejspíš tajně v zákulisí píše Mr. Higgins, přestože se k nové talkshow hlásí další známé rádiové duo - Těžkej Pokondr, tedy Miloš Pokorný a Roman Ondráček.

Už třetí týden divákům slibují, že je seznámí se zajímavými, ale takzvaně obyčejnými ženami, které nejsou před kamerou jako doma. Na to by slyšeli nejen televizní producenti, ale i ty nejzarputilejší z feministek. Jenže už potřetí namísto toho nabídli přehlídku mladých žen, které televizní zákulisí semlelo, aby se staly přijatelnými pro jejich groteskně kosmické studio. Nejpřirozeněji tak minulý pátek působila vizážistka, která se patrně dokázala ubránit útoku kolegů od profese. Sympaticky klukovská motorkářka však vyfasovala černé minišaty a do vlasů lokny, a kdyby si neobula vysoké černé boty, zřejmě by sama sebe nepoznala.

Se svými "objevy" chtějí moderátoři řečnit o čemkoli a taky to činí, hlavně že se to, třeba jen vzdáleně, týká žen a mužů. Jenže aby se o nich divák něco dozvěděl, museli by je pánové pustit ke slovu.

Vizážistka na sebe stihla prozradit, že stříhala Seana Conneryho a že její přítel tanečník není striptér. A dívku ze Zlína, která se "odvážila žít v Mnichově s Iráčanem", sice pochválili, že má na všechno názor, jenže publikum u televize nemělo šanci si to ověřit. Stihla totiž pohovořit jen o tom, že Iráčani jsou nejdřív pozorní, ale pak začnou vystrkovat růžky a když je ramadán, stěhují se z ložnice.

Koňský trh místo setkání gentlemanů

Pokorný s Ondráčkem se prý inspirovali prvorepublikovou tradicí, kterou pěstovala vybraná pánská společnost. Pokud je to pravda, musela to být skupinka pořádných šovinistů. Těžko říct, co si o jejich počínání v pátek mysleli přizvaní muži, režisér Jan Hřebejk a zpěvák Lou Fanánek Hagen, protože taktně zachovávali tvář. Navzdory jejich zdrženlivosti však talkshow opět připomínala spíš koňský trh než setkání gentlemanů.

Pokud moderátoři svým objevům nedovolí víc než se koketně culit do kamery a smát se jejich vtipům, pořad brzy zahyne na nedostatek žen ochotných hrát si na krásnou neznámou.

Zajímavé bude sledovat, jak si povede u diváků. Traduje se totiž, že pánové si na podobné tlachání o vztazích moc nepotrpí, tak proč by ho měli sledovat zrovna v televizi? A pokud u toho chlapského čepejření vydrží sedět ženy, bude to důkaz, že Primu vyhledávají především shovívavější divačky. Hodinový Pánský klub v pátek od 22:20 sledovalo 445 000 diváků.

Anketa

Zaujaly vás pořady Pánský klub a Tenkrát na Východě?
Ano, oba
8,8 %
Zaujalo mne jen Tenkrát na Východě
22,3 %
Zaujal mne jen Pánský klub
13 %
Ani jeden
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 385 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám