Hlavní obsah

Nové knihy: Votýpka, Grass, Šebesta i Kutnar

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinky letošního roku připomínají především životní osudy mnoha osobností historie i současnosti. Humor anekdot i fejetony o věcech, které provázejí náš život. Samozřejmě také komiks a audioknihu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nové knihy

Článek

Vladimír Votýpka:

Sedm životů: Osudy hraběte Františka Podstatzkého-Lichtensteina

Nové knihy

Hrdina knihy prožil dětství na zámku ve Velkém Meziříčí, po roce 1948 odešel s rodiči do Chile. V Kanadě dělal barmana, ale i vedl hotel. Na sklonku života se vrátil na Moravu, kde ho čekalo soužití s lidmi, kteří jeho rodiče připravili o majetek a přinutili je odejít do exilu.

Paseka, 272 strany, 299 Kč

Günter Grass:

O konečnosti

Nové knihy

Poslední kniha, kterou autor připravil do tisku, vyšla po jeho smrti († 13. dubna 2015) a je důstojným „kšaftem“ – loučením se světem, s literaturou, a především se životem. Výpovědí o prožívané přítomnosti, o závěrečné fázi života, v níž člověk plně prožívá vše kolem sebe.

Atlantis, přeložil Jiří Stromšík, 178 stran, 242 Kč

Ondřej Šebesta:

Totalitní anekdoty

Nové knihy

O anekdotě praví encyklopedie, že jde o řecký výraz pro texty předávané ústně nebo z nějakých důvodů nezveřejněné. Je to zpravidla krátké humorné vyprávění, které zesměšňuje nějakého člověka, dobu či situaci. V tomto ohledu byly tzv. totalitní anekdoty dokonalé.

Epocha, 112 stran, 115 Kč

Petra Nováková (editorka):

Příběhy věcí

Nové knihy

Prostřednictvím stovky artefaktů vypráví výpravná publikace o historii naší země příběhy věcí. Cílem kolektivu autorů bylo, aby se soukromé mikrovzpomínky mnoha osobností ukotvily v kulturně-společenském kontextu a spojily se tak s velkými dějinami.

Labyrint, 256 stran, 590 Kč

František Kutnar:

Děkuji životu

Nové knihy

Vzpomínky a zápisy předního českého historika Františka Kutnara (1903–1983, žáka Josefa Pekaře. V zápiscích z let 1959–1980, jež jsou zčásti deníkového charakteru, popisuje především tíživé životní situace, v nichž se ocitá v padesátých a pak v sedmdesátých letech.

Nakladatelství Lidové noviny, 224 strany, 269 Kč

Václav Koranda mladší:

Ultrakvistický administrátor a literát

Nové knihy

Univerzitní mistr, církevní úředník a autor mnoha polemických spisů byl čelným představitelem třetí generace českého utrakvismu. Historik Jindřich Marek věnuje pozornost zejména jeho osobní knihovně, z níž se dodnes dochovalo více než sedmdesát svazků.

Nakladatelství Lidové noviny, 260 stran, 299 Kč

Renáta Fučíková:

Shakespeare

Nové knihy

Průvodce dílem geniálního renesančního dramatika v podobě audioknihy představuje dvanáct dramatikových divadelních her. Přiblíží také inspirační zdroje, kulturní pozadí a okolnosti jejich vzniku. Každá z nich je doplněna vstupy o dějinném kontextu a projevech doby.

OneHotBook, 7,31 hodin, 299 Kč

Peter David:

Temná věž 4: Pád Gileadu

Nové knihy

Roland Deschain se těžce vyrovnává s nedávnými událostmi. Síly zla měly převahu, a tak skončil nejprve s krví na rukách a pak ve vězení. Království je v troskách. Schyluje se k finálnímu boji mezi hrdiny a Johnem Farsonem, který má v záloze pár dost ošklivých triků.

Crew, přeložila Linda Bartošková, 208 stran, 389 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám