Hlavní obsah

Nové knihy - Umberto Eco, Paulo Coelho, Mario Varga Llosa, Petra Soukupová i Jo Nesbø

Právo, František Cinger

Knižní nabídka tohoto týdne spojená s akcí zvanou Velký knižní čtvrtek je opravdu mimořádná. A mohla by být nekonečná. Začněme dlouho očekávaným příběhem Umberta Eka, novinkou přispěli i brazilský prozaik Paulo Coelho, Američan David Vann a peruánský spisovatel Mario Varga Llosa. Neztratí se ani česká autorka Petra Soukupová. Detektivními příběhy jsou zastoupeni norský bestsellerista Jo Nesbø a skotský rodák Stuart MacBride. A jako přídavek komiksy Japonce Masaši Kišimota a Američana Franka Millera.

Článek

Umberto Eco:

Pražský hřbitov

Hrdinou šestého autorova románu s řadou motivů a přesahů je Simone Simonini, obratný falzifikátor notářských dokumentů a policejní agent z 19. století, jemuž dědeček vštípil nenávist k Židům. Kromě jiného vyrobí dokument, který umožní obvinit důstojníka Alfreda Dreyfuse z vlastizrady a rozpoutat protižidovské vášně. Zvláštní místo patří Praze, i proto je název spojen s historickým kulturním a politickým centrem, které je naším hlavním městem.

Argo, přeložil a studii napsal Jiří Pelán, 472 stran, 398 Kč

Paulo Coelho:

Alef

Coelho, vycházející ve 168 zemích a přeložený do 73 jazyků (!) se se svým hrdinou nachází v bodu Alef. Stojí tak před dveřmi, které se chystá otevřít a odhalit vše, co je za nimi – poklady, nástrahy, ale i poutě, jež dosud nikdo nepodnikl. V příběhu jde o to, že se během cesty železnicí přes Rusko slavný spisovatel seznámí s dívkou Hilal. Ta nastoupí do téhož vlaku s rozhodnutím získat si jeho srdce, aniž ví, že přítomná láska má původ v tragické vášni, jež je pojila v jednom z minulých životů.

Argo, přeložila Pavla Lidmilová, 248 stran, 248 Kč

Martin Pitro:

Panovníci českých zemí

Vydejte se do minulosti a poznejte nejvýznamější panovníky naší země, o kterých se učí ve škole. Dozvíte se například, jakou přezdívku měl v Čechách Zikmund, že Rudolf II. miloval tajemství astrologie, alchymie a magie, s kým se nesnášel a kdo ho chtěl zbavit vlády, v kolika letech nastoupil na trůn Jan Lucemburský a že Marie Terezie byla jedinou ženou, která panovala Českému království a mnoho dalších zajímavostí.

David Vann:

Ostrov Sukkwan

Otec se synem odjíždějí na opuštěný ostrov u aljašského pobřeží, aby na čas unikli civilizaci i složité rodinné situaci. V poklidné zátoce je čeká dřevěný srub, v lesích pobíhá spousta lovné zvěře, moře se hemží rybami. Vyrovnat se s vnějším nepohodlím a přežít nástrahy počasí nebude až takový problém, mnohem větší nebezpečí se skrývá v hlavách obou osadníků. Samota na oba doléhá nebývalou tíhou a pobyt na ostrově se brzy změní v bitvu o duševní zdraví a později i o holý život.

Argo, přeložil Roman Tilcer, 162 stran, 248 Kč

Mario Varga Llosa:

Keltův sen

Nová kniha nositele Nobelovy ceny pro rok 2010 nabízí takřka všechna jeho oblíbená témata. S hlavním hrdinou Rogerem Casementem, britským diplomatem irského původu, se dostaneme nejprve do Konga v době kaučukové horečky, vzápětí do Amazonie počátku století, v době první světové války pak budeme přihlížet prvním pokusům o získání irské nezávislosti. Casement, skutečná (a značně polemická) historická postava, mimo jiné přispěl ke změně nelidského zacházení s domorodci a byl později Brity zatčen a popraven.

Garamond, přeložila Jana Novotná, 416 stran, 340 Kč

Petra Soukupová:

Marta v roce vetřelce

Nová kniha je stylizovaná jako deník dospívající dívky, náhle vržené do dospělosti. Martě je devatenáct let, je hezká, chytrá, a v životě jí jde všechno snadno. Právě se dostala na vysokou školu a těší se na nový život. Jediné, co ji trápí, je jizva v obličeji. O prázdninách nastoupí na brigádu, kde se bezhlavě zamiluje do Roberta a zcela se na něj upne. Záhy zjišťuje, že je těhotná a Robert je ve skutečnosti ženatý. Martin život se ocitne v troskách, představy o budoucnosti, studiu, lásce, rodině se jí hroutí. Ale žít dál se musí.

Host, 320 stran, 299 Kč

Jo Nesbø:

Pentagram

Pátý díl ze série případů svérázného detektiva Harryho Holea ho v Oslu přivádí k případu zavražděné ženy s useknutým prstem. Vzápětí zmizí beze stopy Lisbeth, manželka známého producenta Willyho Barliho, který chystá premiéru muzikálu My Fair Lady, v němž měla jeho žena hrát hlavní roli. A na policii dorazí v obálce useknutý prst. Stojí za Lisbethiným zmizením manžel, jak tvrdí tzv. Holeův první zákon, nebo někdo jiný? Brzy se ukáže, že policie má co do činění se sériovým vrahem.

Kniha Zlín, přeložila Kateřina Krištůfková, 449 stran, 314 Kč

Stuart MacBride:

Smrtící záře

Ve vykřičené čtvrti v Aberdeenu se najde umlácená prostitutka a tentýž večer na opačném konci města uhoří šest lidí ve squatu, který někdo zvenku polil benzinem a zatloukl dveře a okna. Vyšetřování se opět ujme hrdina předešlé autorovy knihy Žulové město, detektiv seržant Logan McRae. Jeho hvězdnou kariéru však nedávno naboural zpackaný zásah, při němž zahynul mladý policista. A ještě ke všemu přes veškerou jeho snahu dojde brzy k vraždě další prostitutky…

BB art, přeložila Tamara Vosecká, 328 stran, 249 Kč

Frank Miller a John Romita:

Daredevil – Rok jedna

Život mladého Matta Murdocka se nenávratně změnil v okamžiku, kdy vstoupil do cesty náklaďáku s radioaktivním odpadem. Při nehodě sice ztratil zrak, ale získal nové schopnosti. Schopnosti, které ho předurčily k životu superhrdiny. Jenže za všechno se platí... a v tomhle případě se bude platit krví.

Nakladatelství CREW s.r.o., 160 stran, 369 Kč

Masaši Kišimoto:

Naruta 2:

Nový díl z komiksového světa nindžů z manga série říká, že Narutu, Sasukeho a Sakuru čeká největší úkol jejich života – začít spolupracovat jako tým. Pokud mají přežít, a netoužit stát se největším nindžou, musí se naučit bojovat společně a ne každý sám za sebe nebo dokonce proti sobě. Ale budou si muset pospíšit. Právě dostali svou první misi. Zdánlivě jednoduchou, ale nic nikdy nebývá takové, jak se zdá!

Nakladatelství CREW s.r.o., 208 stran, 179 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám