Hlavní obsah

Nové desky připravují U2, Depeche Mode, možná i Jackson

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť je letošnímu roku věštěna prohlubující se krize prodeje CD, mnozí světoví i naši interpreti chystají nové desky. Podle amerického zpěváka Prince se budou prodávat především v digitální verzi a mnozí připouštějí, že posílí také nelegální stahování. Sám Prince jde do této vřavy se třemi plánovanými alby.

Článek

Nejočekávanějším nejbližším počinem bude nové album skupiny U2 No Line On The Horizon, které vyjde 2. března. Podle producentů Daniela Lanoise a Briana Ena může jít v diskografii kapely o tak zásadní desku, jakou byla Achtung Baby z roku 1991. Steve Lillywhite, který počin ve studiu mixoval, tvrdí, že je to nejlepší nahrávka Irů vůbec.

V dubnu vyjde novinka britských Depeche Mode. „Je skvělá,“ tvrdí zpěvák David Gahan, jenž s kapelou přijede některé nové písně představit 25. června na fotbalový stánek pražské Slavie. „Mám pocit, že album charakterizuje smutek a touhu po změně. Svět se mění. Vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách bylo výborné. Když o tom přemýšlím, mám husí kůži. Chtěli bychom tuto dobrou zprávu podpořit,“ dodává Gahan. Deska zatím nemá název.

:. Práce na desce Michaela Jacksona je zahalena tajemstvím.

:. Práce na desce Michaela Jacksona je zahalena tajemstvím. Foto: Sony BMG

Pakliže se hudební svět loni dočkal mnoho let odkládané novinky Guns N’Roses nazvané Chinese Democracy, letos bude nesporně zvědavý na to, zda vyjdou díla Michaela Jacksona a Robbieho Williamse. Prý ano.

Williams pracuje v Los Angeles a podle Jacksonových spolupracovníků Akona a Will. I. Ama se rodí i album popového krále. Ten na konci loňska prostřednictvím tiskového vyloučil informace o tom, že má vážnou plicní chorobu a umírá.

Čerstvé počiny mají na první polovinu roku připravené Sepultura (A-Lex), Ciara (Fantasy Ride), Massive Attack (Weather Underground), Chris Cornell (Scream), Lily Allen (It’s Not Me, It’s You), Black Eyed Peas (The END), Missy Elliott (Block Party) či Eminem (Relapse).

Ve hvězdách jsou zatím nová alba Green day a Kiss

Nahlas se hovoří o nových albech Kiss, Pearl Jam, Green Day, Sex Pistols nebo Korn, ovšem názvy a data vydání jsou ve hvězdách.

V první polovině roku bude přirozeně živo také doma. Monkey Business vydají v únoru album Twilight Of Jesters se zajímavými hosty – bývalým baskytaristou a zpěvákem skupiny Deep Purple Glennem Hughesem a Ashleyem Slaterem z Freak Power.

Pět let od vydání posledního sólového kompletu Čombio dokončuje Michal Pavlíček z listopadu loňského roku odložené 2CD Srdeční záležitosti, které by se mělo objevit na trhu v druhé polovině února.

Obsahovat bude zpívané skladby i řadu instrumentálek v širším žánrovém spektru. Pavlíček je autorem hudby a i několika textů. Dalšími přispěli Jiří Pokorný, Jan Sahara Hedl a Petr Kolečko. Pavlíček se představí jako kytarista i zpěvák.

Koncerty
19.1.The Stranglers, Praha
2.3.Incognito, Praha
17.3.AC/DC, Praha
6.4.The Subways, Praha
22.4.Butthole Surfers, Praha
30.4.Beyoncé, Praha
6.5.Trail Of Dead, Praha
8.6.Eagles, Praha
19.6.Lenny Kravitz, Brno
25.6.Depeche Mode, Praha

Novinka Daniela Landy Nigredo byla na začátek letošního roku přesunuta z podzimu. Při zpěvákově vytížení ale není jisté, kdy přesně vyjde, pročež jeho příznivci budou muset být trpěliví.

Na sklonku března ovšem určitě vyjde DVD záznam jeho muzikálu Krysař, pořízený v pražském Divadle Kalich. Hlavní roli v něm vytvořil Ladislav Spilka.

Po odchodu ze skupiny Bůhví! chystá vydání debutu Ondřej Brzobohatý.Na desce s pracovním názvem Ad libitum by se měla objevit muzika na pomezí soulu, funku, jazzu a popu. Hudba je z dílny Brzobohatého, o texty se podělilo několik autorů.

V březnu vyjde nové album kapely Wohnout

V březnu vyjde i nové album kapely Wohnout. Vzniklo na konci loňského roku a název je vpravdě wohnoutovský – Karton veverek. 1. března vyjde v digitální podobě, na CD o čtrnáct dnů později.

Nová alba ohlásily také Lucie Bílá a skupiny Kabát, Vypsaná fixa nebo Divokej Bill. Přičtěme již blízké termíny koncertů světových hvězd v Česku, letní festivaly a vězme, že rok 2009 bude stejně pestrý jako loňský.

Nová alba
Bruce Springsteen & E Street BandWorking On A Dream, leden
Franz FerdinandTonight: Franz Ferdinand, leden
Courtney LoveNobody’s Daughter, únor
Monkey BusinessTwilight Of Jesters, únor
Michal PavlíčekSrdeční záležitosti, únor
RůzníTouha, únor
Sunflower CaravanSunflower Caravan, únor
MorrisseyYears Of Refusal, únor
WohnoutKarton veverek, březen
U2No Line On The Horizon, březen
Diana KrallQuiet Nights, březen
Depeche Modeduben
Ondřej BrzobohatýAd libitum, květen

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám