Hlavní obsah

Norman Mailer: USA budují novou římskou říši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Norman Mailer, který v 60. letech patřil k hlavním odpůrcům války ve Vietnamu, je rozhořčen politikou vlády George Bushe a válkou v Iráku. Ukazuje to jeho nová kniha Why Are We at War? (Proč jsme ve válce?)

Foto: archiv resortu Valachy

Alessandro Gavagna: italský kuchař s Michelinskou hvězdou

Článek

 Pod titulem Svatá válka: Americké křížové tažení vyšel tento Mailerův pohled na skutečné důvody pro válku a plány americké vlády na budoucí uspořádání světa krátce po vydání originálu také v německém překladu. 

Dílo, v němž autor zdaleka ne vždy dokázal zachovat věcnost, je hořkou obžalobou a zároveň starostí prodchnutým varováním před úpadkem svobody a demokracie v zemi, která se prezentuje jako jejich nejmocnější garant. Poté, co seznamy bestsellerů opanovala kniha Michaela Moora Stupide White Men, čerpá i Mailer ze stejného soudku: USA jako vojensky nenapadnutelná banánová republika; stínová demokracie ve škrtící smyčce temných imperialistických spiklenců; stát, který má v čele dálkově řízeného bývalého alkoholika, který se dostal k moci díky volebnímu podvodu a nyní se s námahou snaží přizpůsobit svou mimiku podsunutým projevům.

Ve skrytu se buduje nová římská říše

Zatímco Moore to zabalil do satirického hávu, osmdesátiletý Mailer naproti tomu sestavil z osobně vedených interview, projevů a eseju 128stránkový polemický bojový spis, i tentokrát ovšem načechraný znamenitými ironickými pasážemi. Podle něj probíhá v USA - pro manipulované masy takřka nepozorovaně - pokoutní revoluce licoměrných mocenských fanatiků, kteří chtějí pod vlajkou s hvězdami vybudovat "římské impérium ve verzi pro 21. století".

Bush a jeho vlajkoví konzervativci

Důležitým předpokladem k tomu byl podle autora zánik komunismu, teprve 11. září prý však otevřelo "vlajkovým konzervativcům" cestu k realizaci jejich imperiálních plánů. "Vlajkovými konzervativci" nazývá Mailer prezidenta Bushe a jeho lidi v pozadí, kteří prý neustále mluví o "dobru" a "zlu" a hlásí se slovně ke konzervativním hodnotám, o něž se však ve skutečnosti ani zbla nestarají.

Primitivní manipulace

Děsivě jednoduše a úspěšně zároveň podle autora zneužili zničení Světového obchodního střediska: "11. září bylo zlé, Saddám je zlý, všechno zlé nějak vzájemně souvisí. Tak tedy: Irák," napsal jeden z nejpopulárnějších amerických literátů. Válka proti Iráku je však podle Mailera teprve začátkem celosvětového křížového tažení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám