Hlavní obsah

Pod slavnou Rembrandtovou Noční hlídkou se skrývá skica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Rembrandtově nejslavnějším obraze Noční hlídka se pod vrstvami barev skrývá skica, oznámili podle agentury AFP restaurátoři a historici umění z nizozemského muzea Rijksmuseum. Skica poprvé odhalila původní vizi renesančního umělce Rembrandta van Rijna pro obrovský obraz, který vytvořil v roce 1642.

Foto: Profimedia.cz

Noční hlídka

Článek

Z náčrtku je mimo jiné patrné, že Rembrandt původně plánoval namalovat na přilbu domobrance peří a rozhodl se odstranit meč mezi dvěma hlavními postavami.

„Peří je zřetelně vidět na skice, nikoli na obraze,“ řekl na tiskové konferenci Pieter Roelofs, vedoucí oddělení obrazů a soch v amsterodamském muzeu. „Nevíme, proč si to rozmyslel, možná proto, že to na postavu příliš upozorňovalo,“ dodal.

„Objev náčrtu představuje průlom v pátrání,“ řekl ředitel muzea Taco Dibbits. „Vždycky jsme měli podezření, že Rembrandt musel na plátno udělat skicu, než se pustil do této neuvěřitelně složité kompozice, ale neměli jsme žádný důkaz. Je fascinující vidět, jak Rembrandt hledal správnou kompozici pro vytvoření obrazu, který je 3,8 metru vysoký, 4,5 metru široký a váží 337 kilogramů,“ dodal.

Muzeum ve středu představilo výsledky první fáze restaurování, jejímž cílem je pochopit umělcovu techniku a nakonec vrátit monumentálnímu plátnu jeho plnou krásu. Instituce uvedla, že obraz nechá znovu napnout, aby odstranila zvlnění v levém horním rohu.

Foto: Profimedia.cz

Restaurátoři při práci

Proces restaurování, který muzeum nazvalo Operace Noční hlídka, je unikátní tím, že probíhá přímo před zraky veřejnosti. Dílo je vystavené ve skleněné vitríně uprostřed hlavní galerie muzea.

Zadavatelem Noční hlídky byl starosta a vůdce amsterodamské občanské stráže Frans Banninck Cocq, který chtěl skupinový portrét svých milicí. Obraz od té doby prošel mnoha opravami. Dílo bylo v roce 1715 oříznuto ze všech čtyř stran, aby se vešlo mezi dvoje dveře na amsterodamské radnici. V roce 1975 přemohl ostrahu muzea muž s nožem na chleba, řízl do plátna a volal, že to „udělal pro Pána“. Obraz byl lehce poničen nožem v roce 1911 a roku 1990 postříkán chemikálií. V obou případech bylo poškození jen mírné.

Nizozemské ministerstvo kultury oznámilo, že je připraveno zaplatit 175 milionů eur (4,5 miliardy Kč) za získání dalšího Rembrandtova obrazu. Dílo De Vaandeldrager (Vlajkonoš), jehož cena se odhaduje až na 165 milionů eur (4,2 miliardy Kč), vlastní členové rodiny Rothschildů. Paříž v úterý oznámila, že obraz, který klasifikuje jako „národní poklad“, znovu uvede na trh s uměním, protože vzdala snahy o jeho akvizici. Nákup musí schválit nizozemský parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám