Hlavní obsah

Neslyšené volání o pomoc

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory humornému tónu vyprávění, který zvolil Jaroslav Špulák ve své druhé próze s titulem V pondělí v osm ráno, je příběh jeho hlavního hrdiny Vojty Marka zoufalým, ale neslyšeným voláním o pomoc.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Pohled na půdu vily Löw-Beer v Brně

Článek

"Můžeme něco dělat s tím průšvihem, který je kolem?" ptá se Vojty básník Jíra Drga. Stejně jako on neodpustí komunistům čtyřicetiletý experiment, Václavu Havlovi nepromine souhlas s bombardováním Jugoslávie, ani se nemůže smířit s jeho nástupcem, který zaštiťuje podle něj vše špatné, co se u nás stalo počátkem 90. let.

Depresemi trpící básník Drga odpověď nemá, a tak proti tomu protestuje noční onanií z okna domku Vojtových rodičů v Broumově, kam ho pozval přespat. V hlavním hrdinovi však roste úplně jiný čin...

Hudební publicista Špulák, známý především patnáctiletým sledováním rockové scény, tu uplatňuje až anglický smysl pro humor. Jedinečné jsou jeho obrazy řidiče Šaruly, který zanevřel na pasažéry, s nimiž komunikuje už jen tištěnými pokyny, nebo popis panoptikálního setkání básníků Ohrada 2004, či figurka myšlenkově i jinak vyprázdněné popstar Richarda Boudy, od jehož fanynky dostane Vojta "na budku". I v postavách hrdinových rodičů, přátel či přítelkyň dokázal vytvořit osobité typy. Bohužel jeho Vojta nedokáže pomoci světu ani sám sobě.

Podobně jako Jiřího Syrovátku, který právě vydal prózu Průjezd, oslovilo také Špuláka napětí mezi skutečností, kterou žijeme, a snem, jak by se dalo žít. Napsal příběh, na který se podle mého mínění bude po letech vzpomínat jako na začátek tvorby, která nepopisovala vnější kulisy života, ale poctivě a pravdivě bolestný vnitřní svět.

Jaroslav Špulák: V pondělí v osm ráno

Vlastním nákladem, distribuce Kosmas.cz a nakladatelství Maťa, 124 stran, 149 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám