Hlavní obsah

Nejlepším filmem roku je podle americké kritiky drama bratří Coenů

Nejlepším filmem loňského roku je podle názoru americké Národní společnosti filmových kritiků (NSFC) hudební drama Inside Llewyn Davis (V kůži Llewyna Davise) bratrů Joela a Ethana Coenových.

Foto: Blue Sky Film

Oscar Isaac ve filmu bratří Coenů Inside Llewyn Davis.

Článek

Kritici o tom rozhodli při svém sobotním hlasování, jehož výsledky zveřejnili na internetových stránkách. V dalších kategoriích bodovaly například snímky Jasmíniny slzy, Adelin život či Před půlnocí.

O vítězích letos hlasovalo 56 vybraných členů NSFC. Film Inside Llewyn Davis získal kromě ocenění za nejlepší film i cenu za režii, kameru a za hlavní herecký výkon pro Oscara Isaaca. Cenu za scénář kritici přiřkli filmu Před půlnocí Richarda Linklatera, nejlepším zahraničním snímkem se stal Adelin život, vítěz festivalu v Cannes.

V hereckých kategoriích bodovaly Cate Blanchettová za hlavní roli v posledním filmu Woodyho Allena Jasmíniny slzy, Jennifer Lawrenceová za vedlejší roli ve snímku Špinavý trik a James Franco za vedlejší roli v thrilleru Spring Breakers. Ceny amerických kritiků jsou jedním z ukazatelů, které pomáhají odhadnout favority před blížícím se rozdílením Zlatých glóbů a Oscarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám