Hlavní obsah

Něco jako FFFILM

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní FFFILM měl původně být o invazi mimozemšťanů, ale zahraniční imperialisté mi zakázali o ní psát. Takže se budu věnovat ještě něčemu strašlivějšímu: Sedmileté romanci dvou mladých, krásných, amerických lidí.

Článek

Válka světů se odkládá

Původně jsem se chtěl dnes dlouze rozepsat o Spielbergově VÁLCE SVĚTŮ (premiéra příští středu), ale žádná recenze tohoto filmu bohužel nesmí vyjít dřív, než v pondělí. Navíc jsem byl nucen podepsat papír, že se zavazuji utajit všechny důvěrné informace o filmu, jako (cituji) "zápletku a/nebo příběh filmu a jeho postavy, scénu, triky nebo kulisy objevující se ve filmu".

Tudíž kdybych vám teoreticky prozradil, že ve filmu je město nebo strom (za hypotetického předpokladu, že by tam město nebo strom byly), tak bych měl pořádný průser. A to už vůbec nemluvím o tom, kolik nohou mají marťani...

Novinky.cz to vyřeší tak, že příští FFFILM vyjde výjimečně už v pondělí nebo v úterý a vy si tak budete moci o VÁLCE SVĚTŮ přečíst víc, než je zdrávo.

Ano, marketingová kampaň je tak vyčůraná, že na žádné oficiální fotografii není vidět nic mimozemského - jenom vyděšení lidi!

Snad vám můžu aspoň prozradit, že ufoni ve filmu strašidelně troubí (troubení doufám není "zápletka" ani "příběh") a když po mé třídenní práci na filmu něco pod naším oknem zatroubilo úplně stejně, nebylo to zdravé pro moje srdce.

Tudíž ten film zřejmě funguje tak, jak má.

Jak zůstat televizním tajtrlíkem

Čas od času se stane, že se nějaký "televizní entertainer" pokusí prorazit ve světě filmu. Dost často se mu to podaří (Robin Williams, Eddie Murphy). Některým hercům to ale nestačí a snaží se prorazit v seriózních rolích! To se podaří jen málokterým (Will Smith, Jim Carrey). Většině ne (Robin Williams, Eddie Murphy).

Vezměme si takového Ashtona Kutchera, původně dětského modela a seriálovou hvězdu, později hvězdu MTV. Velkou popularitu si získala jeho televizní show "Punk'd", ve které si za pomoci skryté kamery dělá legraci ze slavných lidí. Ale nejvíc se proslavil tím, že měl vztah s asi o 15 let starší Demi Mooreovou.

Kutcher hrál v několika praštěných komediích (LÍBÁNKY; HELE VOLE, KDE MÁM KÁRU) a chtěl dokázat, že "má na víc" a vymanit se z této škatulky. Ale prozatím neúspěšně. Ve fantastickém dramatu THE BUTTERFLY EFFECT (o měnění lidského osudu) se snažil být drsný a zarostlý, ale uznejte, že prostě vypadal divně:

A proč že jsem se to vlastně rozepsal o Kutcherovi? Protože se tento čtvrtek do našich kin dostává jediný film. Jmenuje se NĚCO JAKO LÁSKA a Kutcher se v něm znovu snaží vymanit ze škatulky "televizní tajtrlík".

Film se odehrává asi v půl tuctu fragmentů, mezi nimiž uplyne sedm let. Na počátku se hlavní hrdina Oliver (Kutcher) seznámí s rebelkou Emily (Amanda Peetová). A to dost netradičně - znásilní ho na záchodě letadla (neradujte se, není to vidět). V průběhu následujících sedmi let oba prožijí nějaké vztahy, několikrát se náhodou setkají, ledacos spolu prožijí (vždy během těch pár hodin, co jsou spolu) a nakonec dospějí k názoru, že se asi milují. Ale není už pozdě...?

"Oficiálně" je film NĚCO JAKO LÁSKA označován za romantickou komedii. Nesnaží se ale být nějakou rozjívenou teenagerskou podívanou, nýbrž komornějším zamyšlením ve stylu PŘED ÚSVITEM / PŘED SOUMRAKEM nebo něčeho od Woodyho Allena. T.j. většinou jde o dialogy, které mají tak nějak polointelektuálně jiskřit a divák by se přitom měl usmívat.

Klíčová slova jsou "snaží se" a "měl by". NĚCO JAKO LÁSKA totiž není moc dobrý film. Scenář je dost odbytý, příliš spoléhá na náhodu a oba hlavní hrdinové jsou vlastně dost nesympatičtí a nevědí, co chtějí. Navíc to ani není dobře zrežírované a výsledkem je, že se na plátně odehrávají věci, které prostě nejsou moc zajímavé.

Výsledek je tedy "mírně podprůměrný", pokud jste na mírně nezávislé a mírně intelektuální filmy. Ale poslední hřebíček do rakve (nebo spíš pořádný hřeb) tomuto filmu zatlouklo marketingové oddělení. (Následuje teorie.) Zřejmě dospělo k názoru, že na takovýhle film se bude málo chodit (a co si proboha mysleli, když ten film dostal "zelenou"?), takže vytvořili reklamní kampaň, která se tváří jako kdyby šlo o ztřeštěnou teenagerskou komedii. V traileru uvidíte věci jako "Kutcher falešně zpívá" nebo "Peetová legračně naráží do skleněných dveří a omdlévá", kterých je ve filmu naprosté minimum a nesouvisí s jeho atmosférou!

Díky tomuto "geniálnímu tahu" na film rozhodně nepůjdou ti, kterým by se potenciálně mohl líbit, a naopak ti, kteří na něj potenciálně půjdou, se u něj budou strašně nudit.

A Kutcher je dál televizním tajtrlíkem a NĚCO JAKO LÁSKA vydělalo dodneška jen 20 miliónů.

Premiéry týdne

Nic jiného tento čtvrtek do kin nepřijde, což znamená, že byste konečně měli všichni jít na VÁLKU POLICAJTŮ, kterou jsem vám doporučoval minule. Tak alou!

Ve zkratce...

Pokud už jste slyšeli o aférce "Tom Cruise - Londýn - Voda" a chtěli byste vidět, jak přesně to bylo, tak tady je kompletní záznam. A řekl bych, že ten stříkač z toho nakonec vyšel jako větší idiot, než Tom (a to je co říct, protože Tom je Scientolog).

Marcus Nispel (nový TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU) bude režírovat filmovou verzi velmi úchylné počítačové hry "American McGee's Alice" (psychoverzi "Alenky v kraji divů"). V hlavní roli Sarah Michelle Gellarová.

Vin Diesel bude hrát titulní roli ve filmu podle videohry "Hitman". I když mě tato série her příliš neoslovila, tohle zní zajímavě, protože Diesel je fanoušek videoher a papírových RPG a film HITMAN bude i produkovat. A dokonce chce účinkovat v dalších dílech videohry "Hitman".

Připravovaný film SHOOT'EM UP je založen na tom, že se v něm hodně střílí. Tady jsou z něj nějaké animované storyboardy, ze kterých je vidět, že se v něm bude střílet skutečně originálně. (Podobné animace se dnes používají, pokud chcete někoho přesvědčit, aby financoval váš film.)

Nový (vzácně vydařený) Batman se už pomalu chystá do našich kin a než se do nich dostane, projděte se aspoň bohatou historií jeho auta!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM recenzuje Star Wars Epizodu III

Než jsme se nadáli, 28 let uplynulo jako voda, a sága je završena. Už za týden mají v našich kinech (a všude jinde po světě) premiéru poslední (zatím?)...

FFFILMův průvodce po galaxii

Protože jsem o EPIZODĚ III psal už minule a druhou premiéru tohoto týdne jsem neviděl, rozhodl jsem se dnes vydat z předaleké galaxie do galaxie naší a vzít...

FFFILM versus MPAA

Dnešní FFFILM bude plný emocí, protože bude věnován pirátům, zlodějům, CATWOMAN a další filmové kriminalitě. A dokonce se zmíníme o Radkovi Johnovi a kómatu,...

Strašidelně strašný FFFILM

O STOPAŘOVĚ PRŮVODCI PO GALAXII jsem sice už psal, ale naštěstí mají tento čtvrtek premiéru ještě dva filmy, které stojí za zmínku. Jeden je velmi dobrý. Druhý...

Zasmušilý FFFILM

Tento čtvrtek mají premiéru pouze dva filmy. Ani jeden z nich se mi nelíbil, a co je nejhorší, v USA oba vydělaly spoustu peněz, takže se zřejmě budou natáčet...

FFFILM na Madagaskaru

Tento čtvrtek se dostává do našich kin nejnovější 3D animovaná rodinná podívaná MADAGASKAR. Ten film ujde, ale Pixar je Pixar a je mi celkem líto, že skoro...

Výběr článků

Načítám