Hlavní obsah

Národní galerie představí Michelangelovu kresbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři výstavní projekty naplánovala Národní galerie Praha na letošní rok. Návštěvníci se mohou těšit třeba na to, že u nás uvidí dílo Michelangela Buonarrotiho. Hlavní událostí sezony bude podle slov ředitelky Národní galerie Praha Alicji Knastové přehlídka děl českých umělců v meziválečné Francii.

Foto: Jaroslav Špulák

Kurátorka Anna Pravdová představila projekt École de Paris.

Článek

„Naše dramaturgie do roku 2026 se zaměřuje na témata solidarita, české exilové umění, zastoupení žen v dějinách umění nebo otázky environmentální krize. Kromě toho probíhá digitalizace našich sbírek a věnujeme se strategickým investicím, jakými jsou vybudování nového depozitáře v pražských Jinonicích, který Národní galerie Praha naléhavě potřebuje,“ řekla Knastová na začátku tiskové konference k plánu výstav na rok 2024.

V březnu se v pražském Veletržním paláci představí skupinová výstava Žádný pocit netrvá věčně, sbírka solidarity ve Skopji. Vychází z unikátní sbírky Muzea současného umění ve Skopji, reflektuje pomoc poskytnutou městu po zemětřesení v roce 1963 a přinese pohled na dějiny poválečného moderního umění.

Výtvarník Milan Knížák: Nudí mě celé současné umění

Kultura

V dubnu se v paláci Kinských v Praze otevře výstava „Na led! Hokej a bruslení ve výtvarném umění“.

Představí historii bruslení sedmnáctého a osmnáctého století v Nizozemsku a jeho přesun do Čech. K vidění bude na sto výtvarných prací.

Foto: Jaroslav Špulák

Národní galerie Praha

V polovině května začne ve Valdštejnské jízdárně v Praze výstava Od Michelangela po Callota, umění grafiky manýrismu. Návštěvníci na ní uvidí více než dvě stovky exponátů včetně kresby Michelangela, která u nás dosud nebyla veřejně vystavena. Tato výjimečná spolupráce s muzeem Louvre v Paříži obsahuje zápůjčky unikátních děl.

V listopadu se ve Valdštejnské jízdárně v Praze otevře výstava École de Paris: Umělci z Čech a meziválečná pařížská škola. Ukáže díla Georgese Karse, Othona Coubinea a Francoise Mauriceho Eberla, kteří zaznamenali úspěch na pařížské umělecké scéně. Nabídne ale i dosud neznámé práce Amedea Modiglianiho nebo Chaima Soutina.

Ředitelka Knastová také uvedla, že loni zavítalo do sbírkových expozic a krátkodobých výstav Národní galerie Praha téměř 434 tisíc návštěvníků, což je o patnáct procent více než v roce 2022.

KOMENTÁŘ: Kam nám mizí Národní galerie Praha?

Kultura

Klášter pro českou patronku Anežku Přemyslovnu má velmi pohnutou historii

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám