Hlavní obsah

Na zahájení Berlinale chyběly hvězdy

Právo, Věra Míšková (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Zahájení Berlinale bez hollywoodských es - to už tu dlouho nebylo. O zklamání, které pořadatelé 54. ročníku jednoho z největších světových festivalů nedokázali zastřít, se "postarala" hvězdná trojice z úvodního mimosoutěžního filmu Návrat do Cold Mountain: Renée Zelweggerová, Nicole Kidmanová a Jude Law, který účast odřekl na poslední chvíli.

Foto: Markéta Ondrušková

MČR v biketrialu Velká Bystřice

Článek

Na absenci tváří pro titulní stránky poukázali nespokojeně i novináři na tiskové konferenci k Návratu do Cold Mountain. Šéf společnosti Miramax Harvey Weinstein se plnou vahou své stejně mocné jako rozložité osobnosti opřel do stolu a okamžitě posloužil výčtem osobností, které do Berlína přivezl loni k zahajovacímu Chicagu (Zellwegerová, Zeta-Jonesová a Gere) i v předchozích letech.

"Letos Renée Zellwegerová točí v Londýně pokračování Bridget Jonesové a jsou v časovém skluzu, Jude Law se nakonec také nemohl uvolnit z natáčení s Mikem Nicholsem a Nicole Kidmanová je v Austrálii, protože má vážné rodinné problémy," řekl Weinstein a dodal, že Law možná ještě přijede ve středu, kdy má volno. "Věřte, že kdyby je někdo na světě dokázal přivézt, byl bych to já," zdůraznil fakt, o kterém konec konců nikdo nepochybuje.

Hvězdou zahájení modelka Claudia Schifferová

A tak se čtvrteční slavnostní filmový večer nakonec stal velkou chvílí pro modelku Claudii Schifferovou v situaci, kdy to patrně nečekala: režisér Návratu do Cold Mountain Anthony Minghella ani jakkoliv výborný, přece jen méně slavný herec Philip Seymour Hoffman zřejmě přece jen nejsou pro fotografy takové události dost "sexy", takže se Schifferová, která samozřejmě v žádném z festivalových filmů nehraje, ale na zahájení přišla, v pátek šťastně usmívala například i z titulní stránky velkých novin jako je berlínský Tagesspiegel.

Minghellův film zamíří z Berlína k Oscarům

Návrat do Cold Mountain je v tuto chvíli sedmi oscarovými nominacemi ověnčené milostné drama z americké války Severu proti Jihu (nominováni jsou mj. Law za hlavní a Zellwegerová za vedlejší roli), které Minghella natočil podle literární předlohy Charlese Fraziera.

Severní Karolínu, kde se většina filmu odehrává, "našel" Minghella překvapivě v Rumunsku. Tam také film natočil, což vzbudilo už od jeho uvedení řadu otázek. Režisér však autenticitu prostředí nepovažuje za důležitou.

"Ani jeden ze svých filmů jsem nedělal tam, kde se ve skutečnosti odehrál," řekl režisér filmu Anglický pacient nebo Talentovaný pan Ripley. "O to přece nejde, film je celosvětová záležitost a vůbec nezáleží na tom, kde ho točíte, jde daleko víc o to, aby vám lidé rozuměli, co chcete říct." Zlatá slova, ale jisté je i to, že v Rumunsku je natáčení levnější než ve Spojených státech, a že na Návrat do Cold Mountain se podle dalších slov Minghelly i Weinsteina dost obtížně sháněly peníze.

Páteční večer patří Nicholsonovi

Další mimosoutěžní festivalovou atrakcí je uvedení filmu Lepší pozdě nežli později s Jackem Nicholsonem v roli stárnoucího playboye a Dianou Keatonovou. Oba v něm hrají role, které jim scenáristka a režisérka Nancy Meyersová psala - po předchozí domluvě s oběma - na tělo. Oba také na Berlinale přijeli, Nicholson dokonce už před zahájením převzít ocenění Zlatá kamera.

Hlavní soutěž byla v prvních dnech poněkud zasunuta do pozadí zájmu, zahájil ji švédský film Svítání režiséra Bjorna Rungeho, složený ze tří příběhů ze současnosti o lidech, kteří se ocitli v tak či onak hraniční životní situaci a o víkendu v něm svůj nový film Země mé lebky představí například John Boorman. Vypravil se v něm do Jihoafrické republiky v době, kdy se stal prezidentem Nelson Mandela.

Reklama

Výběr článků

Načítám